szerző:
hvg.hu

A való életben tapasztaltnál sokkal jobb teljesítményt nyújtanak a Huawei egyes telefonjai, amikor a teljesítményük felmérésére szolgáló tesztszoftvert futtatnak rajtuk.

A Volkswagen dízelbotrányához hasonló csalásokra nemcsak az autóiparban kerül sor, más területen is előfordul, hogy a gyártók "kozmetikázzák" az adott termék képességeit. Most épp a Huawei bukott le egy ilyen csalásgyanús esettel, ráadásul rögtön négy készülék kapcsán derült ki a turpisság. Köztük van a P20 és P20 Pro is, melyek kapcsán éppen most jelentette be a vállalat, hogy öt hónap alatt 10 milliót sikerült eladni belőlük.

Az AnandTech beszámolója szerint a Huawei P20 a benchmark-tesztek során sokkal jobbnak mutatta magát, mint amire valójában a készülék képes. Ez azt jelenti, hogy a mobil szoftvere érzékelte, ha a tesztprogramot elindították a készüléken, és megpróbálta maximalizálni a hatékonyságot. A dolog akkor volt igazán szembeötlő, amikor a 3DMark nevű szoftver indult el a készüléken. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználók a hétköznapi használat során a közelébe sem érhetnek a mobilgyártó által közölt teljesítményhez.

A 3DMarkot készítő cég megerősítette az AnandTech információit és közölte, törölték a P20 benchmark-eredményeit a listájukból. Hasonló okokból kikerült a P20 Pro, a Nova 3 és a Honor Play is. A Huawei az Android Authority-nek elismerte, hogy a mobilok valóban így viselkedtek a tesztek során, ugyanakkor hozzátették: a készülékeket úgy tervezték, hogy a rajta futó alkalmazás erőforrás-igényeihez igazítsa a teljesítményt.

Bár a nagy igénybevétel esetén valóban modósíthatják a teljesítményüket a készülékek, a tesztalkalmazások esetében nem megengedett a teljesítmény maximalizálása.

A tesztek szerint amikor a 3DMarkot készítő UL a szoftver egy nem ismert változatát futtatta a készüléken, az rosszabb teljesítményt mutatott, mint amit egyébként. Vagyis a mobil nem azért hozta ki magából a maximumot, mert ezt mindig megteszi, hanem azért, mert felismerte a szoftvert. Emiatt pedig a mérési eredmények is mehetnek a kukába.

©

Cikkünk megjelenése után a Huawei Honor közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Ebben azt írják: azt tervezik, hogy a botrány kirobbanása előtt a felhasználók számára nem elérhető üzemmódot elérhetővé teszik számukra is, hogy szükség esetén a készülék teljes erejét kihasználhassák. Az almárka képviselői szerint egyébként "nincs közvetlen kapcsolat az okostelefon benchmark pontszámok és a felhasználói élmény között".

Hasonló benchmark-csalásra korábban is volt már példa. 2013 októberében például a Samsungot csípték fülön, a dél-koreai cég tagadta a vádakat. De ugyanez történt 2017-ben is, akkor a OnePlus készülékeivel.

A Huaweinek ráadásul nem ez mostanság az egyetlen etikailag megkérdőjelezhető esete. Néhány hete kiderült, a reklámban szelfiként feltüntett képeket valójában egy profi DSLR-géppel készítették.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!