szerző:
hvg.hu/MTI

Az orosz űrkutatási hivatal szerint az amerikaiak azt akarták elérni, hogy az oxigén szivárgása miatt ki kelljen üríteni a Nemzetközi Űrállomást.

Megtalálta a felelősöket a Szojuz űrhajó szivárgásának ügyében az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz): a Kommerszant című orosz napilap szerint a hivatal amerikai űrhajósokat gyanúsít azzal, hogy szándékosan megfúrták a Szojuz falát, hogy szivárogni kezdjen az oxigén, és így végül ki kelljen üríteni a Nemzetközi Űrállomást.

A tekintélyes napilap a Roszkoszmoszból származó forrásokra hivatkozva azt írja: a szivárgás okát vizsgáló bizottság prioritással kezeli ezt a lehetőséget. A gyanú miatt az orosz űrügynökség már bekérte az amerikai űrkutatási hivataltól az asztronauták mozgását rögzítő videófelvételeket, és az űrhajósok egészségi állapotáról szóló jelentéseket.

A lap szerint az amerikai asztronauták ki akarták provokálni, hogy az ISS személyzete hamarabb visszatérhessen a Földre, és egyik beteg űrhajóstársuk megfelelő orvosi kezelést kaphasson. A sérült Szojuz űrhajót ebben az esetben leválasztották volna az űrállomásról, és hagyták volna elégni a Föld légkörében. Az amerikai űrhajósok egyébként csak külön engedéllyel léphetnek a Szojuzba, de az oroszok szerint nem kizárt, hogy ezt engedély nélkül megtették.

Az eddigi vizsgálatok szerint a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az űrhajó falán keletkezett apró lyukat az anyag elfáradása vagy gyártási hiba okozta volna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!