szerző:
MTI

Már ötezer éve is szuvas fogat okozott a szénhidrátban gazdag étrend.

Dél-Amerika atlanti-óceáni partjainál már több ezer éve is sok szénhidrátot – édesburgonyát és más termesztett növényeket – fogyasztottak az emberek, ami gyakran egészen a foggyökerekig nyúló szuvasodást okozott – olvasható egy nemzetközi kutatócsoport Journal of the Royal Society Open Science című lapban megjelent tanulmányában.

Andre Colonese, az angliai Yorki Egyetem kutatója és munkatársai 70 embertől származó 1345 fogat és a hozzájuk tartozó állkapocscsontokat vizsgáltak meg. Az emberek két helyszínről származtak (Morro do Ouro és Rio Comprido), 5600-3700 évvel ezelőtt a mai Brazília déli részén, az Atlanti-óceán partján éltek. Egy olyan kultúrához tartoztak, amelyek az utókorra nagyrészt kagylóhéjakból álló szeméthalmokat, úgynevezett sambaquiseket hagytak az utókorra. Találtak ugyanakkor kőeszközöket, fejszeéleket és őrlőköveket, valamint szobrokat is.

A foganyag izotópos elemzése révén a kutatók megállapították, hogy az emberek nagyjából felerészben hallal és tenger gyümölcseivel táplálkoztak, az étel egyharmada növényi eredetű volt, illetve esetenként fogyasztottak emlős- és madárhúst is. "Ezért halász-vadász-gyűjtögető emberekként jelölik őket" – mondta el Sabine Eggers, a kutatásban részt vevő osztrák szakértő, a bécsi Természettudományi Múzeum munkatársa. Nyilvánvalóan helyhez kötötten éltek, termesztettek már növényeket, például maniókát és édesburgonyát, mert ezek nélkül a szénhidrátban gazdag termések nélkül nem lettek volna ennyire szuvasak a fogaik.

A vizsgált emberek 80 százalékánál legalább a felső réteg, a fogzománc szuvas volt. Sokaknál mélyebbre is nyúlt, a dentinig, egy negyedüknél pedig a fogbelet is elérte, ahol az idegek találhatók. "Ez már mélyebb szuvasodás, amely fáj, bűzös és tályogokat okozhat a csontban" – mondta Eggers. Ráadásul sokaknak rések voltak a nem zápfogaik között, ami gyakran előfordul a szénhidrátban gazdag, ezért szuvasodást okozó étrend esetében.

A legrosszabb, szuvasodás okozta lyukat egy fiatal nőnél találták, akinek maradványaira Morro do Ouro lelőhelyen bukkantak. Ő gyerek- és fiatalkorában (2 és 12 éves kora között) a többiekkel ellentétben szinte kizárólag növényi eredetű táplálékot evett. Később sok halat fogyasztott. Ez nem azért történt, mert rájött, hogy a növényi szénhidrátok károsítják a fogait, hanem valószínűleg azért, mert ekkor érkezett valahonnan Morro do Ouróba. Elképzelhető, hogy megházasodott és a férje falujába költözött – fejtette ki Eggers.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!