szerző:
hvg.hu

EKG-szerű mérésekre is képes már az új Apple Watch, arra azonban csak most derült fény, hogy a funkció első körben kizárólag az Egyesült Államokban lesz elérhető. De még ott sem azonnal.

Bár jóval a szerda esti bemutató előtt kiszivárogtak az új iPhone-ok legfontosabb adatai, Tim Cook mégis tudott érdekességeket mondani a cég őszi termékeiről. Ezek egyike az Apple Watch negyedik szériáját érintő fejlesztés: a vadonatúj okosórában már nem csak optikai szenzorral ellenőrizhető a szívritmus, hiszen EKG-szerű képek is készíthetők vele. Hasonló készülékek közül ráadásul (majdnem) elsőként.

A méréshez csupán 30 másodpercnyi időre van szüksége az új Apple Watch-nak, és különösebb hozzáértés sem szükséges: a viselője az ujját az oldalsó gomb (digitális korona) felületére téve készíthet pillanatképet aktuális állapotáról. Egy ilyen mérés nyilván nem helyettesítheti a szakszerű orvosi vizsgálatot, amit az Apple is folyamatosan hangsúlyozott a bemutató során. Egy fontos részletre azonban már nem szántak ennyi időt.

©

Mint ugyanis kiderült, az Amerikai Szívszövetség elnöke által is üdvözölt a funkció első körben kizárólag az Egyesült Államokban lesz elérhető, így bárki is vásárolja meg az új órát az USA-n kívül, EKG-s mérésekre biztosan nem fogja tudni használni. Ennek valószínűleg ahhoz van köze, hogy a funkciónak egyelőre csak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA adott zöld utat.

Az Apple vonatkozó közleménye is igen szűkszavúan fogalmaz, ráadásul csak az apró betűs részekben találni a funkció csúszására utaló jelet. Sőt: a méréshez tartozó hivatalos app úgy tűnik, az Egyesült Államokon kívül jódarabig egyáltalán nem fog működni, az Apple weboldalán legalábbis erről olvasni:

©

A funkció elérhetősége már más kérdés, utóbbit nyilván más országokban is engedélyeztetik majd, ám hogy mikor, egyelőre nem lehet tudni. Ehhez előbb a vonatkozó hivatalok hozzájárulására is szükség van, ami a papírmunka miatt gyanús, hogy hosszú heteket, ha nem hónapokat vesz majd igénybe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?