Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Nagyrészt magyarok csinálják, de a hazai mellett rögtön az amerikai piacot is meghódítaná az az okosóra, amelynél okosabb létezik, hasznosabb aligha. Egyedül élő idős embereknek fokozottan ajánlott, de bárkinek jól jöhet, aki szeretne még azelőtt jelzést kapni az egészségében hirtelen beálló változásokról, hogy az komoly gondot okozna.

A legtöbben hallhattak már olyan nyakba akasztható készülékekről vagy óraként viselhető karpántokról, amelyet általában egyedül élő idős embereknek szoktak adni. Ha rosszul érzik magukat, csak megnyomják a gombot. Ekkor általában egy ápoló, asszisztens vagy a diszpécserszolgálat felhívja őket, és egy gyors beszélgetés után – vagy ha nem veszik fel a telefont, akkor azonnal – indulnak az orvossal a helyszínre.

Hasonlót tud a magyarok által megalkotott MAP Health Watch(er) is, egy óriási különbséggel: itt nem kell gombot nyomni, az egészségfigyelő óra folyamatosan monitorozza viselője bizonyos értékeit, és magától riaszt, ha úgy érzi, hogy baj közeledik.

©

Egy 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkező, víz- és ütésálló, rezgőmotorral is felszerelt óráról van szó, amely a fejlesztők ígérete szerint legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel. Neve (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdőbetűiből áll össze. Ez egyben leírja az óra működési elvét is:

  • az óra méri a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, illetve a galvánellenállást, és kijelzi az algoritmus alapján számított vérnyomást;
  • a készülék – illetve a központi szerver, mellyel kapcsolatban van – elemzi az adatokat, azaz odafigyel például a szívritmus változásaira, vagy például észleli azt is, hogy ha viselője mozog, majd egy hirtelen esés után viszonylagos mozdulatlanság lép fel;
  • az adatelemzés alapján még a folyamat elején képes előre jelezni bizonyos komoly egészségügyi problémákat.

A MAP Health Watch az infarktusok jelentős részénél nagy valószínűséggel előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét. Az eszköz segítségével a fejlesztés jelenlegi állapotában már a szívritmuszavarok és azok különböző fajtái is felismerhetők. Korán kimutathatóak a lázas állapottal járó fertőzések. Az ischemiás stroke kockázatának növekedését jelezni tudják; a dehidratációt és az elektrolit-háztartás zavarait is mérik. Az eszköz az elesést és közlekedési baleset megtörténtét is azonnal érzékeli.

A fejlesztők ígérete szerint a későbbiekben a MAP képes lesz majd az epilepsziás rohamok előre jelzésére, allergiás és asztmás tünetek észlelésére, és még az alvási rendellenességeket is kiszűri majd. A szenzorok már megvannak benne, ezek a funkciók csak szoftveres fejlesztést igényelnek, így az első modellek is alkalmasak lesznek rájuk később.

©

Ha az óra a fentiek valamelyikét észleli – illetve ha valaki megnyomja a készüléken lévő pánikgombot –, akkor lép be az emberi tényező: a MAP orvoscsapatának egyik tagja ránéz a központi szerverről ellenőrizhető eredményekre, és ha úgy ítéli meg, hogy tényleg baj van, akkor elindítja a riasztási folyamatot. Ennek keretében egyrészt értesítik az előre megadott közeli hozzátartozókat vagy barátokat, hogy gond van, másrészt vészjelzést adnak le a mentőknek.

Pont ezért nagy szerencse, hogy az egytől egyig orvosokból és mérnökökből álló fejlesztőcsapat tagjai között szép számban képviseltetik magukat a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. Az óra szolgáltatás része – tehát az orvosi felügyeleti szolgálat – csak bizonyos országokban lesz elérhető: az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarország is benne van a körben.

©

Jakab Attila, a Medical Evolution ügyvezetője a HVG kérdésére elmondta, a decembertől induló szolgáltatáshoz itthon 5 MAP-központot terveznek felállítani a következő fél évben, központonként 10 fős egészségügyi személyzettel. Ha riasztás fut be egy órától, akkor megpróbálják elérni viselőjét a mikrofonnal és hangszóróval is felszerelt órán keresztül. A beszélgetésben az orvosi személyzet feltesz néhány kérdést, majd az órával azonnal mérnek egy EKG-t, melynek eredménye nem csak az órán és az ahhoz kapcsolódó telefonos alkalmazáson látható, hanem a központban lévő monitorokon is. Ennek alapján döntik el, hogy mi a probléma és a súlyossági fokozat. Ha súlyos a gond, akkor azonnal riasztják a mentőket, akár a páciens segítsége nélkül is, hiszen a telefonos alkalmazás segítségével pontosan tudják a központban is, hogy az illető hol tartózkodik.

A MAP egészségfigyelő órára már vesznek fel előrendeléseket, az Indiegogo rendszerében. Az eredetileg 450 dolláros áron piacra dobni tervezett óráért legolcsóbban most 195 dollárért lehet hozzájutni, plusz 20 dolláros szállítási költséggel, így 57 ezer forintra jön ki egy készülék. Ebben az árban nem csak maga az óra van benne, hanem az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díja is. Aki többet rendel, az jobban járhat: a 4 órát és mindegyikhez 3 hónapos előfizetést tartalmazó családi csomag 1080 dollárba kerül, és mivel a szállítási költség itt is csak 20 dollár, így 290 ezer forintból van meg a négy készülék.

Ha a kezdőcsomagban lejárt időszaknak vége, akkor az órához tartozó egészségügyi-riasztási szolgáltatás havi 8000 forintért fizethető elő.

A MAP szállítását idén decemberre ígérik. Régen vártunk már ennyire magyar fejlesztésű eszközt.

Ha értesülni szeretne az órával kapcsolatos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!