szerző:
hvg.hu

A rádiókitörések észlelése fontos sarokpontja lehet a földön kívüli intelligencia keresésének. A jelek szerint mesterséges intelligenciára alapuló megoldásokkal ezen a területen is előreléphet a tudomány.

Lassan nem lesz olyan terület, ahol ne vennék hasznát valamilyen módon a mesterséges intelligenciának (MI). A gyógyszeripartól kezdve az okostelefonokon át az autóiparig mindenhol bevetik, most pedig egy újabb kutatásban hívták segítségül az MI-t.

Egész pontosan a földönkívüli intelligencia után kutató SETI-program Breakthrough Listen nevű projektjében kezdték el alkalmazni a mesterséges intelligenciát, amely segít levadászni a világűrből érkező rejtélyes rádiójeleket. A Berkeley Egyetem kutatói által vezetett projektben a gépi mélytanulás segítségével eddig már 72 új, gyors rádiókitörést észlelt a rendszer, amely titokzatos forrásból származik, nagyjából 3 milliárd fényévnyire a Földtől.

A sugárázás forrásáról a kutatóknak többféle elképzelésük is van. Ezek alapján épp úgy származhat egy neutroncsillagból, mint ahogy egy fejlett intelligencia által mesterségesen kreált rádióadásból is. Az algoritmus ugyanakkor olyan új jelek után is kutat, amelyek szintén egy ilyen civilizációtól származhatnak.

A mesterséges intelligencia a Green Bank Teleszkóp által még 2017. augusztus 26-án mintegy öt órán át rögzített adatokat vizsgálta. A mintegy 400 TB adat feldolgozásakor korábban már 21 kitörést észlelek a szakemberek, az új rendszer viszont további 72 újat is talált. Ezzel 2012 óta nagyjából 300 rádiókitörést rögzítettek az FRB 121102-es kódszámú forrásból.

Hogy ez valóban egy Földön kívüli intelligenciától származik-e, természetesen nem lehet tudni, a projekt viszont nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megismerjük a körülöttünk lévő univerzumot.

Az idegenek keresésére specializálódott amerikai intézet (SETI) egyik munkatársa még 2014-ben szintén azt mondta: a következő két évtizeden belül megtalálhatjuk a földön kívüli életformákat. Erre a következtetésre jutott egy múlt heti, friss jelentés is, amely az amerikai űrhivatalnak ad útmutatást azzal kapcsolatban, hogy mit is kellene tennie ezért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!