szerző:
hvg.hu

Több pénzért még nagyobb távcsöveket kell építenie az amerikai űrhivatalnak – áll az amerikai tudományos akadémia friss jelentésében. A cél az esetleges földönkívüli életformák felkutatása.

Hatalmas földi és űrbéli teleszkópok – erre kellene költenie a NASA-nak a Naprendszeren kívüli bolygókra szánt büdzsét – olvasható a David Charbonneau amerikai csillagász vezette bizottság jelentésében, amely az amerikai űrhivatal jövőbeli feladataival kapcsolatban fogalmaz meg prioritásokat. A Harvard professzora a Space.com szakoldalnak azt mondta: az emberiség már több évszázada, sőt talán több évezrede mereng azon, létezhet-e élet más bolygókon. "Ez egy nagyon különleges pillanat a történelemben: a következő 20 évben megtalálhatjuk a választ erre a kérdésre" – véli a tudós.

Az idegenek keresésére specializálódott amerikai intézet (SETI) egyik munkatársa még 2014-ben szintén azt mondta: a következő két évtizeden belül megtalálhatjuk a földön kívüli életformákat.

Charbonneau szerint erre akkor van mód, ha megfelelő célokra fordítjuk a rendelkezésre álló büdzsét. A jelentésben az áll, szükség lenne például egy olyan nagy teljesítményű űrteleszkópra, amellyel közvetlenül megfigyelhetjük a Naprendszeren kívüli (exo)bolygókat, de kellenének hasonló kaliberű földi távcsövek is.

A következő 15-20 év feladatait számba vevő jelentés készítői a fentiek jegyében támogatják többek között a Webb-űrtávcső üzembe helyezését is. A Hubble utódjának szánt teleszkóp aktiválását már több alkalommal elhalasztották, egyszer pedig azért is veszélybe került az eszköz léte, mert a projekt elérte maximális költségkeretét. Most úgy tűnik, 2021-ben helyezi majd üzembe a NASA.

A James Webb űrtávcső látványterve
©

Az exobolygók kutatásával foglalkozó Jessie Christiansen a Space.com-nak úgy fogalmazott: az erőfeszítések nagyon drágák lesznek, de valami olyat érhetünk el velük, amire már régóta vágyunk.

Ezzel együtt a jelentés nem csak pénzt igénylő célokat fogalmaz meg. Szerzői arra is kitérnek, hogy az exobolygók kutatásával foglalkozó tudósoknak fokozottabban együtt kellene működniük más tudományterületekkel, fontos lenne a diverzitás előtérbe helyezése, a diszkrimináció és a zaklatások aktív megelőzése is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pavló Péter Tech

Vannak-e földönkívüliek, és mikor találjuk már meg őket?

A közvéleményt foglalkoztató tudományos kérdések között igen előkelő helyen szerepel, hogy vajon létezik-e értelmes élet a Földön kívül, és ha igen, mikor találunk erre bizonyítékot. Ezzel szorosan összefügg egy feltétel kutatása: egyáltalán kialakulhatott-e az élet a bolygónkon kívül máshol is az univerzumban, vagy a Föld helyzete annyira specifikus, hogy ez szinte kizárt? Ez utóbbi feltevést a tudósok legtöbbje elveti, ugyanis egyre több olyan közvetett bizonyítékot találni bolygónkon, ami arra utal: máshol is kialakulhatott az élet.

Így vezényelte egy kisfiú a Fesztiválzenekart (fotók)

Így vezényelte egy kisfiú a Fesztiválzenekart (fotók)

Terence Hill titokban jótékonykodott Budapesten

Terence Hill titokban jótékonykodott Budapesten

Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról

Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról

Az MTVA székháza elé szervez tüntetést Hadházy Ákos

Az MTVA székháza elé szervez tüntetést Hadházy Ákos

A tehenekről fognak népszavazást tartani Svájcban

A tehenekről fognak népszavazást tartani Svájcban

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük