szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az éghajlatváltozás csak egy, más is fenyegetést jelent az élővilágra – jelentette ki egy San Franciscó-i konferencián Harrison Ford, utalva egyes politikusokra, akik tudományos témákban próbálnak meg tudás nélkül okoskodni.

A lelkes környezetvédőként ismert amerikai színész a négynapos Global Climate Action Summi környezetvédelmi konferencián vett részt, amelyen a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem legfontosabb lépcsőfokait taglalják a szakemberek. Ford beszédében világossá tette, hogy szerite nem kizárólag az éghajlatváltozás jelent veszélyt az élővilágra. Ugyanolyan problémás az is, ha a hatalom olyan emberek kezében összpontosul, akik nem hisznek a tudományos eredményekben, vagy a rosszabbik: a tudománnyal szemben játszanak ki kártyákat csak azért, mert tudják, hogy bár mondandójuk nem igaz, de szimpátiát vált ki a választókból.

A 76 éves Ford nevet ugyan nem mondott, de egyértelműnek vehető, kit próbált meg kritikával illetni: az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből tavaly júniusban kiléptető Donald Trumpot, aki a megállapodás kukába dobását követően még hangoztatta is, mennyi probléma van szerinte a párizsi egyezménnyel. Ford alighanem ezt találta vállalhatatlannak, és beszédében is elsősorban erre próbált meg utalni.

Az Indiana Jones karakterét is megformáló színész felszólalásában a politikai kitekintő mellett hosszú perceket szentelt a bolygó védelmével kapcsolatos nézeteinek is. Úgy fogalmazott,

ha nem tudjuk megvédeni a természetet, feladhatjuk a harcot, mert magunkat sem leszünk képesek biztonságban tudni.

Ford – aki szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb erkölcsi válságát jelenti – úgy fogalmazott, hiába vannak elektromos autóink, napelemek a házak tetején, Amazónia esőerdei továbbra is pusztulnak, törzsek tűnnek el, mi pedig kifutunk az időből.

A teljes beszédet alább tudja megnézni. Az eseményen a "majdnem minden galaxisban színészlegendaként" számon tartott Harrison Ford 4:45:45-től szólal fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.