szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök, ahogy várható volt, úgy döntött, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Donald Trump magyar idő szerint este fél tíz után jelentette be döntését. Barack Obama volt amerikai elnök szerint Trumpék ezzel a húzásukkal elutasították a jövőt.

Magyar idő szerint este fél tíz előtt előtt egy perccel Mike Pence alelnök vezette fel Trump bejelentését a Fehér Ház kertjében, és nem felejtette el hangoztatni, hogy szerinte a mostani amerikai elnök ismét naggyá teszi majd Amerikát.

Donald Trump a várakozásoknak megfelelően be is jelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a tavaly novemberben hatályba lépett párizsi klímaegyezményből, amit a klímaváltozás elleni nemzetközi összefogás eredményeként 2015. december 12-én fogadtak el Párizsban. A megállapodást eddig 147 ország ratifikálta, köztük tavaly áprilisban Magyarország.

Az Egyesült Államok az egyezmény keretében egyebek mellette vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest. Trump most az amerikaiakat terhelő magas költségekkel indokolta a kilépést. Nehezményezte, hogy az egyezmény alapján Kínának lehetősége nyílik a károsanyag-kibocsátás 2030-ig történő növelésére.

Washington szövetségesei korábban komoly aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok esetleges kilépése miatt. A Fehér Ház munkatársai is megosztottak voltak a kérdésben, a kilépést több amerikai nagyvállalat is ellenezte.

A Greenpeace elítéli Donald Trump döntését, mely szerint az Egyesült Államok kilép a párizsi klímamegállapodásból. A lépés nem lehetetleníti el a világ többi országának kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseit és a megújuló energiák terjedését. Az éghajlatvédelmi egyezményből való kihátrálás ugyanakkor gazdasági hátrányokat okozhat az Egyesült Államok számára – olvasható a zöld szervezet késő esti közleményében.

Barack Obama volt amerikai elnök közleményben reagált, nem sokkal a döntés nyilvánosságra hozatal után, szerinte Trumpék ezzel a húzásukkal elutasították a jövőt. Obama írta alá 2015-ben az Egyesült Államok részről aláírta az egyezményt. A volt elnök csütörtökön meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai államok, az amerikai városok és az amerikai vállalatok fokozni fogják erőfeszítéseiket "a  bolygó megvédése" érdekében.

Trump bejelentését itt lehetett élőben nézni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját