szerző:
László Ferenc

Ha nincs térerő, akkor komoly gond van, főleg, ha mindez valós vészhelyzettel párosul. Szerencsére van megoldás, ami konkrétan egy mobiladótorony-hátizsák.

A Nokia 20 évvel ezelőtt nyitotta meg magyarországi kutató és fejlesztő központját, és ennek alkalmából a finn vállalat néhány érdekes új fejlesztését demózta budapesti főhadiszállásán. Ezek egyike a Nokia Ultra Compact Network ami konkrétan egy hátizsák-méretű mobilhálózat. 

A 25 kilogramm tömegű eszközt kifejezetten olyan katasztrófahelyzetekre fejlesztették ki, amikor az adott helyszíneken nem érhető el hagyományos mobilhálózat. A természetesen időjárásálló kivitelű méretes hátizsák felső részén található érintőkijelző révén különösebb képzettség nélkül is percek alatt üzembe lehet helyezni egy mobilhálózatot, melynek révén a mentésben részt vevők 5 kilométeres körzetben zavarmentesen képesek egymással kommunikálni.

©

Az eszköz által létrehozott 4G hálózatra egyszerre legfeljebb 400 normál androidos mobiltelefonnal lehet felcsatlakozni, és a telefonok között nemcsak normál hanghívások, hanem akár a mentést segítő videóhívások is gyorsan és stabilan lebonyolíthatók. Egy feltöltéssel 2-3 órás üzemidőre lehet számítani, de az akkumulátor egyetlen mozdulattal, akár a készülék kikapcsolása nélkül is egyszerűen cserélhető.

A gyártó munkatársai elmondták, hogy a közelmúltban már több mentőcsapat is hasznát vette a Nokia Ultra Compact Networknek, azt azonban nem kívánták elárulni, hogy eddig hány ilyen speciális eszközt adtak el. A visszajelzések pozitívak, de a mentést végzők örülnének, ha sikerülne 20 kilogramm körülire levinni a hátizsák tömegét. Ezt várhatóan a közeljövőben sikerül majd megoldani, de a méreten már nem nagyon lehet mit faragni.

©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat