szerző:
hvg.hu

Kiváló specifikációjú telefonjai, okosórája, okoskarkötője mellett egy különleges memóriakártyát is bemutatott a Huawei a keddi londoni eseményen. Míg a microSD-kártyát a múltnak, addig újdonságát a jövőnek tartja. Kérdés, mit szólnak majd hozzá a telefongyártók és a felhasználók.

Ezen a héten vitathatatlanul a Huawei vitte el a tech-világban a show-t: Londonban bemutatta az eddigi legerősebb androidos telefont, mellé még két másik modellt, de volt okosóra, okoskarkötő és egy saját gyártású memóriakártya. Ez utóbbira cserélné ki telefonjain a microSD-kártyát.

A Toshibával közösen fejlesztett újdonság neve Nano Memory Card (NM kártya), és betehető a nano SIM-kártyahelyre. A frissen bejelentett Mate 20 és Mate 20 Pro memóriáját már csak ilyen kártyával lehet bővíteni. A Huawei közlése szerint a kártya 45 százalékkal kisebb, mint a microSD, és 90 MB/s-os átviteli sebességgel 128, illetve 256 GB-os kivitelben áll rendelkezésre. Hogy a 256 GB technológiai korlát-e, azt egyelőre nem tudni.

©

Mivel nano SIM-kártyahelyre kerül (az új Mate-eknél), a két SIM-et használóknak el kell dönteniük, hogy két telefonszámot használnak-e, vagy inkább memóriát bővítenek. Mint említettük, jelenleg csupán két okostelefon-típus támogatja ezt a kártyát, viszont hogy mikor és mennyiért lesz majd elérhető, azt nem tudni, mint ahogy egyelőre még arról sincs információ, hogy egyáltalán lesznek-e más gyártók, akik adoptálnák az új megoldást a telefonjaikra.

Illúzióink azért ne legyenek, az ilyen kártyák jó darabig nem lesznek olyan olcsók, mint a microSD-kártyák, mivel csupán két típussal kompatibilisek, és nem lehet sok termelési partner sem. A korlátozott kereslet és kínálat pedig magasabb árakhoz vezet. Sokan ezért sem látják túlzottan nyerőnek a Huawei ezen ötletét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Ismét lehet szavazni az Arany Medál-díj győzteseire

Ismét lehet szavazni az Arany Medál-díj győzteseire

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

Ismeretlen fegyvert tesztelt Észak-Korea

Ismeretlen fegyvert tesztelt Észak-Korea