Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az ismeretlen, idegenül csengő márkanévből néhány év alatt a mobilpiac egyik legnépszerűbb szereplőjévé nőtte ki magát a Huawei. A gyártó az utóbbi időben nem tud mellényúlni, az elmondottak és első tapasztalataink alapján ezt támasztja alá a kedden délután Londonban bemutatott Mate 20 Pro készülék is.

Szokatlan módon már az augusztus végén, Berlinben tartott IFA szakkiállításon leleplezte a mobilpiac felpezsdítésére az év második felében hivatott Mate-szériája „leggyengébb láncszemét” a Huawei. A Mate 20-ból így azelőtt került nyilvánosságra, sőt a polcokra is az olcsóbb lite verzió, hogy magát a Mate 20 modellt egyáltalán bemutatta volna a vállalat. Ezt, valamint az igazán fontos verziót, a Mate 20 Prót kedden, Londonban mutatták be.

Minden szinten szinte minden

A Huawei Mate 20 Pro képernyője 6,39 hüvelykes, felbontása 1440x3120 pixeles, a panel technológiája pedig OLED. Mindezeknek köszönhetően már az első kézbevételkor is érződik a prémium érzet, gyönyörű kijelző fogadja a felhasználót. Miközben a Huawei a Mate 10 Pro esetében még arra volt büszke, hogy a kijelzőből milyen kis területet vesz el az iPhone X óta divatos szenzorsziget, a Mate 20 Pro tervezői ellehetetlenítették, hogy idén is elhangozzék ez a marketingszöveg. A notch ugyanis meglehetősen szélesre sikerült. Igaz, ennek komoly oka van: kellett a hely további szenzoroknak. A gyártó azt ígéri, hogy a továbbfejlesztett arcfelismerés még jobb lesz, mint amit a Mate 10 Próban és a P20 Próban megszokhattunk. Fogjuk tesztelni a funkciót, habár azt, hogy „még jobb”, nehezünkre esik elképzelni, mert már eddig is szinte azonnal megnyílt a készülék képernyője, amint szembetalálkozott tulajdonosa arcával.

Richard Yu vezérigazgató, és a két Londonban bejelentett Mate-modell.
©

Szintén a képernyő környékén keresendő az ujjlenyomat-leolvasó, konkrétan a kijelzőbe építették. A kezdetben hasznosnak tűnő érdekesség, hogy ha a telefon érzékeli az ujj közelségét, akkor segít a felhasználónak abban, hova is kell pontosan nyúlnia.

A Mate 20 Próba természetesen a gyártó által házon belül fejlesztett és készített Kirin 980 lapkakészlet került, amely a korábbi ígéret szerint 75 százalékos gyorsulást és 58 százalékos hatékonyságnövekedést hoz. A 7 nanométeres csíkszélességű, nyolcmagos mobil chipkészlet processzoregysége feladattól függően 2,6-1,8 GHz-en pörög. A teljesítményért emellett 6 GB RAM felel. Papíron – mobilos fronton – ez egy kisebb erőműnek felel meg, hogy a gyakorlatban mit tud, azt szintén tesztelés után tudjuk majd megmondani.

A tárhely viszont biztosan a papírformát hozza majd: 128 GB van a Mate 20 Próban, amely microSD-kártyákat nem fogad be, de csak azért, mert másfajta fér el benne: a másfél évtizedes múltra tekintő microSD-nél kisebb, a Toshibával közösen kifejlesztett nano kártyaformátum befogadására képes, maximum 256 GB-nyi tárhely-kiegészítést kínálva. Akinek elég a belső tárhely, az a memóriakártya helyére egy második (nano)SIM-kártyát tehet.

©

A készülék egyik legérdekesebb része (természetesen) a kamerarendszer, melyet (természetesen) idén is a német Leicával együtt készített a kínai vállalat. Az évek óta jó együttműködés a tavaszi P20 Pro modellnél ért a csúcsra, az ugyanis egy lépésben utasított maga mögé minden konkurenst, ráadásul egy utcahosszal. A tavasszal bemutatott triplakamerás rendszert fejlesztették tovább. A három lencsét és a vakut ezúttal négyzetes elrendezésben szerelték be (ezt úgy hívják, hogy Matrix). És persze minőségi javításokat is eszközöltek, melyeknek – és a Kirin 980 processzor többleterejének – köszönhetően a korábbinál sokkal gyorsabb fókuszálást ígérő kamera teljesítményéről a londoni sajtóeseményen impresszív képeket mutattak. Az is szimpatikus, hogy a lencsék az ígéret szerint akár 2,5 centiről is jó minőségű makrofotókat készítenek. A gyártó emellett azt ígéri, a mobil a kamerás képességeinek és intelligenciájának köszönhetően ránézésre megmondja egy ételről, hogy mennyi kalóriát jelent.

©

Hogy hány pontot kap az eszköz a DxOMark tesztlaboratóriumában, azt még nem tudni. Emlékeztetőül: a P20 Prót tavasszal 109 pontra értékelték. Összehasonlításként: az Apple-világ jelenlegi csúcsát jelentő iPhone Xs Max 105 pontot kapott a legismertebb fotós tesztlabortól.

©

Nehéz lenne elmenni az akkumulátor mellett, főleg úgy, hogy a Mate-sorozat varázserejét már régóta a hatalmas aksikapacitás adja. A korábbi 4000 mAh-es maximumot ezúttal 4200 mAh-re növelte a vállalat. A képernyőméret is nőtt, a processzor energiafogyasztása viszont csökkent – tesztünk során megvizsgáljuk majd, hogy milyen eredményt hoz a mindennapokban ez a kombináció. Bármikor merül le az akku, az biztos, hogy gyorsan feltölthető: a Huawei eddig is igen gyors töltést kínált, ám az eddigi 22,5W-os technológiát most 40W-osra cserélték, így szinte hihetetlenül gyorsan húzható majd be az energia az akkuba. A gyártó azt ígéri, minden töltőn töltött 30 másodperc alatt 1 százaléknyi töltet pumpálódik a mobilba, és bár a folyamat előrehaladtával picit lassul, de 30 perc alatt így is 70 százalékosra tölti a nagy aksit.

©

Nagyon hasznos különlegesség, hogy az akkumulátor nemcsak hogy vezeték nélkül tölthető, hanem maga is vezeték nélküli töltőként funkcionál. Ha tehát a kompatibilis okosóránknak, fülhallgatónknak vagy éppen barátunk/kollégánk telefonjának némi energiára van szüksége, elég csak rátenni a készüléket a Mate 20 Próra, az pedig átad neki saját tárházából.

A 3,5 mm-es audio jack nélkül, viszont rögtön a legfrissebb, Android 9.0 Pie operációs rendszerrel megjelenő telefon ára Magyarországon 330 ezer forint lesz. Itt érezhető az Apple hatása: a tavalyi, majd az idei áremeléssel az amerikai gyártó olyannyira magasra állította a fogyasztóknál a lécet, hogy így már a többiek sem félnek picit megnyomni a ceruzát.

A középső testvér

A Mate-széria idei alapmodellje a Mate 20, amely minden fronton jobb a Mate 20 lite-nál, viszont gyengébb a Mate 20 Prónál. A képernyője nagyobb ugyan, 6,53 hüvelykes, viszont kisebb felbontású (1080x2244), ráadásul OLED helyett LCD-technológiájú. Nem rossz ez, persze, de a két telefont (élőben) egymás mellé téve azért látványos a különbség. Érdekesség, hogy a Mate 20 képernyőjébe jóval kisebb szenzorsziget rondít bele – de persze ez egyúttal kevesebb érzékelőt, fejletlenebb szenzortechnológiát jelent.

©

A processzor itt is 2,6 GHz-es, illetve RAM-ból és belső tárhelyből ugyanannyi (128 GB) van benne, mint a csúcsmodellben. Az aksi viszont – a nagyobb és kevésbé energiatakarékos képernyő ellenére – csak 4000 mAh kapacitású, töltője lassabb, a kamerarendszer pedig a 40+20+8 megapixel helyett 12+16+8 megapixelt tud.

A szintén Android 9.0-val megjelenő Mate 20-ban viszont van 3,5 mm-es audiocsatlakozó, így viszont a Mate 20 Pro IP68-as minősítésével szemben a Mate 20 csupán IP53 minősítést kapott. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg a csúcsmodell vízálló, az alapmodell inkább csak a ráfröccsenő vizet bírja, a bemerítést már kevésbé.

A Mate 20-ért jóval kevesebbet, 230 ezer forintot kér el a Huawei.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Éveken át vett fel családi pótlékot egy férfi Szegeden, pedig nem is járt volna neki

Éveken át vett fel családi pótlékot egy férfi Szegeden, pedig nem is járt volna neki

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása