szerző:
MTI

A kék és a barna különböző árnyalataiban pompázó, foltos és pettyes tojása volt néhány dinoszaurusznak – derült ki a Nature című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmányból, amely azt bizonyítja, hogy a színes tojás korántsem a modern madarak kivételes tulajdonsága, hanem már az őseiknek számító dinoszauruszok csoportjára is jellemző volt.

A Yale Egyetem paleontológusa, Jasmina Wiemann és kollégái 12 megkövesedett dinoszaurusz-tojáshéjat elemeztek Európa, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika területéről.

A leletek vizsgálatakor a kutatók ugyanazt a két pigmentet mutatták ki a mai madarak és az Eumaniraptora dinoszauruszok színes tojásainak héjában. Az eumaniraptorák közé tartoztak az olyan jól ismert húsevők, mint a Velociraptor, valamint a madarak őseinek számító apró testű, tollas dinoszauruszok.

Deinonychus tojásából kikelő utód (művészi illusztráció)
©

"Megállapítottuk, hogy a színes tojás nem a modern madarak kivételes tulajdonsága, hanem már a röpképtelen őseiknél kialakult" – mondta a szakember. A húsevő Deinonychus tojása például kék alapon barna foltos volt, míg a madárszerű Oviraptor sötétkék.

A madarak az Eumaniraptora dinoszauruszokból fejlődtek ki a jura időszakban. A legkorábbi ismert madár, az Archaeopteryx nagyjából 150 millió évvel ezelőtt élt a mai Németország területén.

A kutatók szerint a színes tojás evolúciós előnyt jelentett a dinoszauruszok számára, hiszen – ellentétben a tojásaikat elásó alligátorokkal és teknősökkel –, ők nyitott fészkekben tartották a tojásaikat, amelyeket a színük rejtett el a tojásevő ragadozók elől.

A szakemberek által tanulmányozott összes többi dinoszaurusz tojása egyszerű fehér színű volt, ami azt jelzi, hogy a színes tojás az eumaniraptoráknál alakult ki, majd öröklődött át a madarakra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Fotót közölt egy albán lap arról, hogy Gruevszki vezette a magyar diplomataautót

Fotót közölt egy albán lap arról, hogy Gruevszki vezette a magyar diplomataautót

41 millió forintos Porschét csapott kicsit oda a Top Gear műsorvezetője

41 millió forintos Porschét csapott kicsit oda a Top Gear műsorvezetője

Vége a Teslák ingyenes töltésének

Vége a Teslák ingyenes töltésének

Százas vigyort villantott György herceg nagyapja születésnapján

Százas vigyort villantott György herceg nagyapja születésnapján

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást