szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az InSight nevű szonda hétfőn landolt sikeresen a Marson, kedd reggelre pedig az első jó minőségű fotót is elküldte.

Igazi történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi hétfő este, 6 év után ugyanis végre újabb NASA-szonda landolt a Marson. A hosszú hónapokig tartó utazás után végül magyar idő szerint 21 óra előtt néhány perccel ért földet (pardon, Marsot) az InSight, ami az Elysium Planitia nevű síkságra szállt le.

[Így landolhatott a Marson az InSight, a NASA robotgeológusa – videó]

A leszállást követően azonnal küldött is egy fotót a Marsról a szonda, az azonban még nem volt túl jó minőségű, az optikán ugyanis még rajta volt az azt védő réteg. Kedden reggelre azonban az első, tiszta felvétel is megérkezett a szomszédos bolygóról.

©

Az InSight a Mars mélyét is vizsgálni tudja, emellett képes megmérni a bolygó hőmérsékletét is. Részben ezek miatt is lett a neve robotgeológus. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió tervezett kutatási ideje két év. Az InSight ez idő alatt a landolásának helyszínén marad, kerekei ugyanis nincsenek, amelyekkel bármilyen távolságot képes lenne megtenni. Van viszont három lába, amelyekre a nagyjából egy méter magas és 360 kilogrammos egység támaszkodik az ott töltött idő alatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Ez a két műhold hétfőn pár ezer km-ről közvetíti majd nekünk, ahogy leszáll a Marsra az InSight

A 2008-as animációs film két szereplője után Wall-E és EVA nevet kapott műszerek figyelik az InSight robotgeológus űrszonda landolását a Marson hétfőn. Ezek az eszközök közvetítik, ahogyan a szonda alábukik a Mars légkörében. A két úgynevezett CubeSat (kockaműhold) aktatáska méretű mini műhold néhány ezer kilométerre lesz a Marstól, amikor az InSight megérkezik.

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője