szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú hónapokig tartó utazást követően november 26-án, hétfőn sikerrel landolt a Mars felszínén a NASA új űrszondája.

Sikeresen landolt a Marson az InSight robotgeológus űrszonda hétfő este, közép-európai idő szerint 20 óra 54 perckor - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A szonda az Elysium Planitia nevű síkságra szállt le.

Az InSightot idén májusban, hat évvel a legutóbbi szonda, a Curiosity fellövése után indította útjára a NASA, azzal a céllal, hogy a tudósok pontosabb képet kapjanak arról, hogyan keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

Bár a Curiosity is fontos eszköz a NASA számára, az InSight képességei miatt sokkal fejlettebb nála: a Mars mélyét is vizsgálni tudja, emellett képes megmérni a bolygó hőmérsékletét is. Részben ezek miatt is lett a neve robotgeológus.

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió tervezett kutatási ideje két év. Az InSight ez idő alatt a landolásának helyszínén marad, kerekei ugyanis nincsenek, amelyekkel bármilyen távolságot képes lenne megtenni. Van viszont három lába, amelyekre a nagyjából egy méter magas és 360 kilogrammos egység támaszkodik az ott töltött idő alatt.

Nem volt egyszerű

A mintegy 485 millió kilométernyi út megtétele és persze maga a landolás is komoly kihívás volt a szakemberek számára. Még egy olyan csapattól is, mint amilyen a Curiosity-vel sikert arató a NASA, a marsi légkörben ugyanis nehéz manőverezgetni, és úgy lelassítani a szondát, hogy az a bolygóba csapódás helyett sikerrel, sérülések nélkül landoljon rajta.

A NASA szakemberei 22 helyszínből választották ki az ideális pontot, ahova hétfőn megérkezett. Egy teljesen sík térségről van szó, amely a marsi egyenlítőtől északra, és mintegy 600 kilométerre található a Curiosity 2012-es landolási helyétől.

A landolási helynek világosnak, és elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy a napelemek működése biztosított legyen. Ezért is összpontosítottak a NASA tudósai az egyenlítő környékére, és választották ki a 130 kilométer hosszú és 27 kilométer széles ellipszis alakú térséget a síkság nyugati szélén.

©

A landolás, amelyet élőben sugároztak a NASA emberei, 20 óra 47 perckor kezdődött. A szonda ekkor hatolt be a vörös bolygó ritka légkörébe mintegy 19 800 kilométeres sebességgel. Az InSightot két miniműhold kísérte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától