szerző:
hvg.hu

Ezer és ezer dolognak kellett teljesülnie ahhoz, hogy a NASA InSight nevű űrszondája hétfőn landolni tudjon a Mars felszínén. Mutatjuk, hogyan nézhetett ez ki a gyakorlatban.

Hétfő este újabb történelmi lépést könyvelhetett el a NASA: 6 hónapnyi utazást követően az InSight sikerrel landolt a Mars felszínén, ezzel pedig megkezdődött a szonda két évre tervezett missziója. A robotgeológusra sok feladat vár, ezekről korábbi cikkünkben írtunk.

Az InSight sikeres landolása azért is fontos, mert bár ezen a téren van már tapasztalata a NASA-nak (hiszen a Curiosity-t is ők küldték fel), egy ilyen landolás még most is elképesztően nehéz és rengeteg mindennek kell működnie ahhoz, hogy sikeres legyen. Az amerikai űrhivatal még a landolás előtti napokban közzétett egy videót, amiben ezekről a nehézségekről is szó esik. Némi angol tudás szükséges hozzá, de az illusztrációknak hála valószínűleg azok is megértik majd, akik annyira nem beszélik a nyelvet.

Egy másik videón, amely a NASA Twitter-csatornájára került fel, pedig magának a landolásnak az elképzelt pillanatai láthatók. Ezen tehát nem a hétfői események nézhetők vissza, de mivel a NASA mérnökei által készített felvételről van szó, nagyon valószínű, hogy a valóságban is így ért földet az InSight.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Kulka János újra színpadra áll

Kulka János újra színpadra áll

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Íme a cuki apróság, amivel a Honda betör a villanyautók piacára

Íme a cuki apróság, amivel a Honda betör a villanyautók piacára

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?