szerző:
hvg.hu

Az eredeti tervek szerint a Capa Canaveral bázis egyik pontján kellett volna landolnia a Falcon 9-es rakétának, ehelyett viszont a vízbe zuhant.

Történelmi tettet hajtott végre szerdán a SpaceX: harmadszorra lőtték fel ugyanazt a rakétájukat. A Falcon 9-es hordozórakéta különleges képessége ugyanis, hogy a fellövés után nem semmisül meg, hanem a speciális rendszerei segítségével egy meghatározott ponton landol. Ám ami eddig simán ment, abba most egy kis hiba csúszott, így harmadjára már nem sikerült simára az eszköz leszállása.

A keddi kilövés után hét perccel kezdte meg a felkészülést, hogy leszálljon az indítóállomástól nem messzire kialakított pontra a Cape Canaveral bázison, a felvételek alapján azonban a rakéta irányíthatatlanul pörgött, és a földi irányítás szándékai ellenére az Atlanti-óceánba "zuhant".

Elon Musk szerint a problémát az egyik rácsos "talp" meghibásodása okozhatta, az felel ugyanis azért, hogy a rakétát a megfelelő helyre kormányozzák. A SpaceX vezére arról is írt Twitteren, hogy a baleset ellenére a rakéta sértetlen maradt, és folyamatosan küldi a jeleket, így megpróbálják kiemelni azt a vízből. Sőt, még az is lehet, hogy újra csatasorba állítják egy házon belüli feladat elvégzéséhez, például az internetet szóró műholdak útnak indításához.

A mostani "balesettel" a SpaceX egy szép sorozata ért véget. Eddig 12 alkalommal sikerült landolni a rakátékkal. Legutóbb 2016. június 15-én csúszott hiba a gépezetbe a Falcon 9-es rakéták esetén, akkor azért, mert kifogyott az üzemanyag a rakétából, így nem tudott a kijelölt helyen landolni. Hasonló eset történt a Falcon Heavy esetében is, amikor 2018 februárjában, a nevezetes Tesla-kilövés után megpróbálták visszahozni azt a Földre.

Ennek ellenére minden egyes sikeres landolás óriási győzelem a cégnek, és nemcsak tudományos, de anyagi értelemben véve is. Ennek köszönhetően ugyanis nem kell új rajátékat építeni, ami dollártízmilliókat spórol a cégnek. Ráadásul a mostani misszió még így is sikeresnek mondható, hiszen elérték a kitűzött célt: a SpaceX Dragon eljuttatta az ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló