szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adott egy japán regénysorozat, egy abból készült anime, egy véletlen és egy 4chan-felhasználó, akiről senki sem tudja, hogy kicsoda. Mindezt összeadva sikerült megoldani azt a matematikai problémát, ami már 25 éve foglalkoztatja a tudósokat.

Aki nincs igazán otthon a távol-keleti kultúrában, nem ismeri a magnákat és animéket, annak valószínűleg Szuzumija Haruhi neve sem mond túl sokat. Pedig egy igen fontos regénysorozatról (és karkterről) van szó, amit a rajongók körében valóságos vallási tisztelet övez. A történetet Szuzumija legjobb barátja, Kjon szemszögéből követhetjük végig. A 2003-as megjelenése óta 10 kötetet élt már meg a sorozat, készült belőle film, videojátékok.

Az első anime 2006-ban készüt belőle, ami 14 részes volt – ám a részek nem a megfelelő sorrendben jelentek meg. Mivel azonban a sorozat időutazásról, filozófiai paradoxonokról és paranormális jelenségek bemutatásáról szól, valójában nincs is arra szükség, hogy a megfelelő sorrendben nézze meg valaki a részeket. Ez pedig egy fontos kérdéshez vezetett:

mi a lehető leggyorsabb módja annak, hogy a sorozat részeit a létező összes sorrendben megnézzük?

A kérdésre a 4chan adta meg a választ, az egyik névtelen felhasználó ugyanis úgy gondolta, hogy megoldja ezt a problémát. Egy olyan alsó korlátot határozott meg, aminél ha kevesebb epizódot látunk, akkor nem láthatjuk minden sorrendben a sorozatot. A 4chan felhasználó azt állította, sikerült megoldania a kérdést – számolt be róla az IFLScience. Nyugalom, azonnal elmagyarázzuk.

Az azóta elenvezett Haruhi-probléma kérdése úgy szól:

egy n elemű sorozatnak mi a legrövidebb hosszúságú szuperpermutációja?

Míg a permutáció alapvetően egy sorozat elemeinek lehetséges sorrendjét jelöli (például, ha a 4-nél kisebb pozitív számok halmaza az 1, 2, 3, akkor ennek permutációja lehet a 3, 2, 1), a szuperpermutáció egy olyan "lánc", ami egymás után az összes lehetséges permutációt felsorolja. Valahogy így:

©

Egy olyan halmaz esetében, ami ilyen kevés elemmel rendelkezik, könnyű meghatározni a szuperpermutációt, ám az elemek számának növelésével a feladat elvégzése is jóval nehezebb. Öt tag esetén a szuperpermutáció már 153 tagú lánc lenne. Éppen ezért ahelyett, hogy minden alkalommal leírják és megszámolják a végeredményt, a matematikusok egy olyan képletet kerestek, amivel minidig megmondható a végeredmény.

1993-ban már úgy tűnt, a matematikusoknak sikerült megoldaniuk a problémát, csakhogy 2014-ben kiderült, ötnél több tag esetében hibás eredményt ad a képletük, így tovább keresték a megoldást a szakemberek. Egészen mostanáig, október végén ugyanis Robin Houston matematikus egy Haruhi-tematikájú oldalon megtalálta azt.

Ezt megvizsgálva gyorsan el is készítették a tétel kidolgozását, az eredményüket pedig egy hivatalos tanulmányban publikálták – ahol a szerzők között feltüntették az Anonymus 4chan Poster "nevet" is. Aki szereti az ilyen jellegű bizonyításokat, az itt találhatja meg a tanulmányt (PDF), a többieknek pedig legyen annyi elég: megvan a képlet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!