szerző:
MTI

A Szingapúri Nemzeti Egyetem közgazdászai egy átfogó kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy a súlyos légszennyezésnek való kitettség nemcsak egészségtelen, hanem a dolgozók termelékenységét is csökkenti.

"Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a légszennyezésnek káros hatása lehet az egészségre, közgazdászként azonban meg akartuk vizsgálni a társadalmi-gazdasági következményeket is. A kutatással az volt a célunk, hogy jobban megérthessük a légszennyezés jelenségét olyan módokon, ahogyan azt eddig nem vizsgálták. Jellemzően azt gondoljuk, hogy a vállalatoknak előnyükre szolgál a szennyezés laza szabályozása, mivel így spórolhatnak a kibocsátás ellenőrzésére szolgáló eszközökön és hasonlókon, ugyanakkor ez a tanulmány a légszennyezés a termelékenységre gyakorolt káros hatását dokumentálja" – ismertette Alberto Salvo, az American Economic Journal: Applied Economics című szaklapban közölt tanulmány szerzője, miért is fogtak bele vizsgálatukba.

A kutatócsoport több mint egy évig gyűjött adatokat Kína több részén, különböző gyárakban. Olyan textilüzemekbe látogattak, ahol a munkásokat teljesítmény szerint fizetik, az alapján, hogy hány darab szövetet készítenek el. Ezáltal vizsgálni lehetett egyes dolgozók egy napI termelékenységét különböző műszakokban. Majd a kutatók összehasonlították a munkások által egy-egy nap alatt elkészített darabok számát azzal, hogy az adott munkás meghatározott időszakokban mekkora szennyezésnek volt kitéve.

©

A szennyezés súlyosságát úgy határozzák meg, hogy megmérik, mennyi a 2,5 mikrométerél kisebb átmérőjű (PM 2,5, azaz 2,5 mikronos) szálló por a levegőben. Az ilyen apró szállópor-szemcsék ugyanis már

nehezen, vagy egyáltalán nem ürülnek ki a tüdőből.

A fejlődő országok lakóinak többsége olyan szállópor-koncentrációnak van kitéve, amelyet az egészségügyi hatóságok károsnak minősítenek. A vizsgált üzemek közül kettőben naponta jelentősen változott a szennyezettség mértéke, de általában véve magas volt. Az egyik gyárban az amerikai egészségügyi határértéket mintegy hétszeresen meghaladó szállópor-koncentrációt tapasztaltak a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szálló port vizsgálva.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a korábbi kutatásokkal ellentétben a szennyezés változó mértéke nem érintette közvetlenül a munkások termelékenységét, viszont amennyiben 30 napig tartó, hosszabb időtávot vizsgáltak, a termelékenység egyértelmű csökkenése figyelhető meg.

[Működik Kína csodatornya: a 60 méter magas torony csak úgy szívja magába a szennyezett levegőt]

"Úgy találtuk, hogy ha a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szálló pornál köbméterenként 10 mikrogrammos növekedés észlelhető, és ez az állapot 25 napnál tovább fennáll, az a napi termelést egy százalékkal csökkenti, továbbá károsítja az üzemet és a dolgozókat" – mondta el a Liu Hao-ming a Szingapúri Egyetemről. Hozzátette azt is, hogy hajszálnyi, de nagyon fontos hatásokról van szó.

A kutatók bizonytalanok maradtak abban, mi a magyarázata a termelékenység csökkenésének, ha a légszennyezettség mértéke nő. "A szálló por magas koncentrációja látható, és sokféleképpen érintheti egy személy jólétét" – fejtette ki Liu. Amellett, hogy a részecskék bejutnak a tüdőbe és a véráramba, lélektani hatásról is szó lehet, például az, hogy valaki hosszabb távon egy nagyon szennyezett helyen dolgozik, befolyásolhatja a hangulatát is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra