szerző:
hvg.hu

Egy rejtélyes hiba miatt ideiglenesen nem üzemel a Hubble széles látószögű kamerája, amely az egyik legfontosabb eszköz, hogy az űrtávcső élvezhető képet tudjon készíteni felfedezéseiről.

Rosszul indult a 2019-es esztendő a Hubble számára, ugyanis közvetlenül újév előtt elhunyt az űreszköz megálmodója, Nancy Grace Roman, most pedig kiderült, az űrteleszkóppal megint nem stimmel valami. A Hubble-lel már tavaly októberben is gondok voltak, ezúttal viszont nagyobb a baj.

Az űrtávcső hivatalos Twitter-csatornáján számoltak be róla, hogy egy hardverhiba miatt a szakemberek kénytelenek voltak leállítani a teleszkóp Wide Field Camera 3 nevű kameráját, amely a Hubble talán legfontosabb része. Hogy a hibát mi okozta, egyelőre nem tudni.

A széles látószögű kamera két csatornán képes a fény érzékelésére, a felvételek ezáltal jobb minőségűek, élvezhetőbbek. Az egység ráadásul nem csupán a látható spektrumban, hanem többek között a majdnem-infravörös tartományban is tud képeket készíteni. A modulra ezért az asztronómusok gyakran a Hubble éles “szemeként” hivatkoznak, ugyanis az elmúlt évtizedekben ennek köszönhetően készítettek páratlan képeket egy tízmilliárd éves csillagvárosról, de a Wide Field Camera 3 nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy 2017-ben egy új Holdat fedezzenek fel a Neptunusz pályáján.

A NASA szerint a kamera kedden romlott el, de a távcső maradék három tudományos érzékelője rendben működik. A szakemberek most együtt erővel igyekeznek megoldást találni, hogy mielőbb életet leheljenek a 2009 májusában beépített fénylesőbe.

A kamera egyébként azután kezdett rendetlenkedni, hogy a Hubble az eddigi legrészletgazdagabb felvételt készítette a Triangulum-galaxisról, a Tejútrendszer egyik szomszédos csillagrendszeréről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Hiába "ünnepelhette" az idei évben már a 28. születésnapját a Hubble űrteleszkópja, a távcső még a mai napig is folyamatosan kémleli a világűrt újabb bolygók után kutatva. Most úgy tűnik, találtak vele egy rendkívül ritka bolygótípust.

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás

"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás

Több mint 200 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen

Több mint 200 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai