szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szűk két héttel azután, hogy a Csang'o-4 szonda megérkezett a Hold túlsó feléhez, komoly eredményről számoltak be a kínai tudósok. A leszállóegység növényi magokat is vitt magával az útra, amelyek a jelek szerint – a zord körülmények ellenére – kikeltek.

Már az is komoly teljesítmény volt Kína részéről, hogy sikerült elsőként leszállniuk a Hold "sötét oldalán", most azonban újabb szenzációról számolhattak be a távol-keleti ország tudósai. A Kínai Űrkutatási Hivatal egy fotót közölt arról, hogy a leszállóegység dobozába rejtett magok kikeltek.

A kínaiak egy 3 kg-os tartályt szereltek a Csang'o-4 fedélzetére, amiben hat különböző fajt helyeztek el. Ezek szerint a Holdon a gyapot, a krumpli, a repce és a lúdfű magja várja, hogy kikeljen, emellett pedig van még ott élesztő és muslica is. Amikor az egység leszállt, a rendszer automatikusan bekapcsolt, és megöntözte a növényeket. Ennek köszönhetően a gyapot, a krumpli és a repce már növekedésnek indult, ami óriási eredmény – számolt be róla a Xinhua.

Bár a világűrben kísérleteztek már az űrhajósok a növények termesztésével, ez az első eset, hogy a Holdon történt mindez. A csomagnak igen szélsőséges időjárást kell elviselnie, nappal ugyanis 140, éjszaka viszont -180 Celsius-fokos hőmérséklet van a felszínen. A rendszer állandóan 0 Celsius-fok felett tartja a hőmérsékletet a "keltetőben", így teremtve ideális klímát a növényeknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos