szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába hívtak segítséget egy Gyáli úti hajléktalanhoz, senki, még az egyesületek munkatársai sem mentek ki hozzá – így szól az újabb álhír, amely a Facebook mellett egyre több kamuhíroldalon is felbukkan. Az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa szerint az ilyen írások súlyosan csorbítják a létező ellátási rendszer hitelességét, a férfi ugyanis él.

Előbb a Facebookot, majd több kamuhírekkel foglalkozó oldalt is megjárt a beszámoló, amelyben egy budapesti hajléktalan kálváriájáról és tragédiájáról írnak. A valótlan poszt szerint a férfi a Gyáli úton, a szabad ég alatt húzta meg magát, ott fagyoskodott egészen addig, míg végül ki nem hűlt.

A bejegyzés szerint a férfinak nemtörődömség miatt kellett elhunynia, ugyanis még a hajléktalanokat segítő egyesületektől sem látogatta meg senki – annak ellenére, hogy több bejelentés is érkezett hozzájuk. Ez azonban nem igaz.

Az úgynevezett hír

Az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa, Kovács Vera szerint a bejegyzés amellett, hogy valótlanságokat terjeszt, a még létező ellátások hitelességét is feleslegesen csorbítja. Ugyanis a posztban szereplő illető nagyon is él, Kovács és kollégái többször felkeresték, segítettek neki, nemrég pedig biztonságba helyezték. A megjelent "hírből" tehát egy szó sem igaz.

A segítő szakember szerint havonta ráadásul több alkalommal vállalnak éjszakai ügyeletet a Menhely Alapítvány krízisautóján, hogy a hasonló sorsú emberek hogylétéről érdeklődjenek. Az egyesület lakhatási lehetőségeket is teremt hajléktalanok számára, emellett szemléletformáló munkát végeznek a témában – mondta a hvg.hu-nak Kovács.

Legutóbb a súlyosan beteg kétegyházi kislány, Dicsa Noémiről jelentek meg hazugságok a neten. Ezekben azt állították, hogy az izomsorvadásos gyermek kezelésének költségeit a Juventus támadója, Cristiano Ronaldo átvállalta, ugyanis megesett rajta a szíve.

Ha van olyan oldal, amelyről úgy gondolja, kamugyanús információkat oszt meg, küldje el nekünk Facebook-oldalunknak címzett üzenetben, meg fogjuk vizsgálni. Előtte azonban fussa át listánkat, mert elképzelhető, hogy már szerepel rajta. Ha arra is kíváncsi, melyik Facebook-oldalak verik át rendszeresen nyereményjátékokkal, azok listáját itt találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!