szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kétegyházi Dicsa Noémi ritka betegségben szenved, egyetlen esélye egy 68 millió forintos amerikai kezelés. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a kislány történetével visszaélve magyar álhíroldalak hazugságokat terjesztenek róla, komoly veszélybe sodorva ezzel a gyermek életét meghosszabbító terápia költségének összegyűjtését.

A közösségi oldalakon többnyire kizárólag kattintásért regisztrált álhíroldalak valószínűleg a jövőben sem tűnnek el teljesen, de persze várjuk ki a végét. Főleg most, hogy a Facebook bejelentette: sokkal szigorúbban lépnek majd fel ellenük. (De persze másfajta kezdeményezés is van már.)

Mindez azért (is) fontos most, mert egy ugyanilyen álhíroldal miatt került komoly veszélybe a kétegyházi Dicsa Noémi gyógyulása. Az RTL Híradó által bemutatott kislány egy ritka betegségben, gerincvelői izomsorvadásban szenved. Az orvosok legfeljebb 10-12 éves kort jósolnak neki, édesanyja azonban nem adja fel: minden nap tornáztatja, és új lehetőségek után kutat.

Dicsa Noémi
©

Ezek egyike az Egyesült Államokban kifejlesztett gyógyszer, amely segítené a kislány szervezetét, hogy feldolgozza és izommá alakítsa a fehérjét. A kezelést már alkalmazzák itthon, azt azonban tavaly is csupán tíz gyereknek fizette a biztosító, de Noémi nem volt köztük. A család így önerőből próbálja összegyűjteni a 68 milliós forintos terápia árát.

Az utóbbi időben beindult álhíroldalak ezt kihasználva terjesztenek valótlanságokat Noémiről, azt a látszatot keltve, mintha a pénz összegyűlt, de legalábbis nagyban csökkent volna az eredeti összeghez képest. Ez pedig komoly baj, hiszen a hírek valódiságát kevésbé ellenőrzők talán ezt meglátva döntenek úgy, mégsem utalnak. "(...) Sem a családot, sem az alapítványt nem keresték meg az előbb említett, ismert személyiségek, és az sem igaz, hogy Cristiano Ronaldo magára vállalta volna Noémi kezelésének költségeit" – írták a gyermeket támogató (valódi) alapítvány Facebook-oldalán.

A Juventus támadóját érintő rész nem elírás: egy másik "kezdeményezés" ugyanis azt híreszteli, hogy Ronaldo a ferences rendi szerzetes, Böjte Csaba révén "tudomást szerzett" Noémiről, akit annyira megsajnált, hogy a kezelése teljes költségét átvállalta. Ez természetesen nem igaz, mint ahogy az sem, ahogy például Szikora Róbert, Molnár Ferenc Caramel vagy éppen Bogdán László, Cserdi község polgármestere is nevét adta a gyűjtéshez.

A szerzők még "nyilatkozatot" is gyártottak Ronaldónak, hogy a labdarúgó megmagyarázza, miért döntött úgy, ahogy. A megszólalásból persze semmi nem igaz, az csupán a közlők képzeletének szüleménye. Az, hogy valótlanságról van szó, pedig más dolog alapján is kiszúrható: az oldalon egyrészt semmilyen forrás nincs feltüntetve, másrészt kizárólag reklámblokkok találhatók rajta, szintén gyanítható céllal: így próbálnak kattintáshoz jutni.

Már az oldal címe is gyanús

Ha van olyan oldal, amelyről úgy gondolja, kamugyanús információkat oszt meg, küldje el nekünk Facebook-oldalunknak címzett üzenetben, meg fogjuk vizsgálni. Előtte azonban fussa át listánkat, mert elképzelhető, hogy már szerepel rajta. Ha arra is kíváncsi, melyik Facebook-oldalak verik át rendszeresen nyereményjátékokkal, azok listáját itt találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!