szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy "gyönyörű szép 0 km-es" autót lehet nyerni a Facebookon? Vagy egy nagyképernyős tévét? Esetleg egy komplett ülőgarnitúrát? Csak egy lájkolást és/vagy egy megosztást kérnek érte? Ha felmerül önben a gyanú, hogy kamu nyereményjátékról van szó, vessen egy pillantást listánkra. Igyekszünk minél teljesebbé tenni, frissen tartani, hogy minél kevesebb embert vezethessenek meg a facebookos csalók.

Amikor 2015 elején közzétettük a kamuhíreket megjelentető oldalak azóta is folyamatosan frissülő gyűjteményét, már javában tomboltak a Facebookon az átverések. Az álhíroldalak üzemeltetői azóta rájöttek, hogy nem kell megelégedniük csupán azzal, hogy a jóindulatú, de hiszékeny facebookozók saját falukon megosztják a kamuhíreket. Sokkal nagyobb sikert érhetnek el a csalók, ha ők maguk építenek fel a Facebookon több tízezres, netán több százezres közösségeket: olyan Facebook-oldalakat, ahol aztán akár félóránként is megoszthatnak egy-egy (ál)szenzációt.

Arra is rájöttek a csalók, hogy úgy építhetik fel leggyorsabban Facebook-oldalaikat, ha nyereményjátékot szerveznek: aki lájkolja az oldalukat és megosztja a vonatkozó bejegyzést, az indul a nyereményért. (A Facebook ezt 2014 őszén betiltotta. Egy oldal követése/lájkolása vagy egy tartalom megosztása nem lehet feltétele egy nyereményjátékos nevezésnek.) Legolcsóbban persze úgy lehet megúszni egy facebookos rajongószerzésre kitalált nyereményjátékot, ha nincsen valódi nyeremény. Elég csak letölteni a netről egy autó, bicikli, mosógép, elektromos fogkefe, okostelefon, illetve bármi fényképét, majd azt mondani, hogy a fotón látható a nyeremény.

Az elmúlt néhány hónapban futótűzként terjedt a "megnyerhető" Tesla híre, "sorsoltak" telefont, mindössze három nap alatt két autót, robogókat, ágyat, hűtőgépeket... Hogy miről lehet felismerni, hogy kamu a nyereményjáték, azt egy korábbi cikkünkben egy konkrét példán levezetve mutattuk meg – itt elolvashatja pár perc alatt.

Alább pedig összegyűjtöttük a kamu nyereményjátékokat megosztó Facebook-oldalakat, ábécé-sorrendben. (Ne lepődjön meg, ha néhány név ismerős az álhíreket közlő oldalak listájáról. Van átfedés köztük.) Azt az oldalt visszük fel rá, amely egyszer is láthatóan átverős céllal hirdetett játékot. (Vagy például gyanús játékok meghirdetése után a "sorsolást" követően több esetben is olyan "nyertesek" nevét írta ki, akik nem is neveztek a kért hozzászólással vagy megosztással.)

Fontos: a sor most még nem túl hosszú, tisztában vagyunk vele, hogy ennél sajnos több kamu nyereményjátékos oldal van. És bár teljes sosem lehet a felsorolás, folyamatosan bővíteni fogjuk. Ha beleütközik egy ilyen átverős Facebook-oldalba, küldje el nekünk a weboldal címét egy üzenetben a HVG Tech rovatának Facebook-oldalán. (A beküldött oldalakat minden esetben alaposan megvizsgáljuk, mielőtt feltennénk őket a listára.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron