szerző:
hvg.hu

Egy "gyönyörű szép 0 km-es" autót lehet nyerni a Facebookon? Vagy egy nagyképernyős tévét? Esetleg egy komplett ülőgarnitúrát? Csak egy lájkolást és/vagy egy megosztást kérnek érte? Ha felmerül önben a gyanú, hogy kamu nyereményjátékról van szó, vessen egy pillantást listánkra. Igyekszünk minél teljesebbé tenni, frissen tartani, hogy minél kevesebb embert vezethessenek meg a facebookos csalók.

Amikor 2015 elején közzétettük a kamuhíreket megjelentető oldalak azóta is folyamatosan frissülő gyűjteményét, már javában tomboltak a Facebookon az átverések. Az álhíroldalak üzemeltetői azóta rájöttek, hogy nem kell megelégedniük csupán azzal, hogy a jóindulatú, de hiszékeny facebookozók saját falukon megosztják a kamuhíreket. Sokkal nagyobb sikert érhetnek el a csalók, ha ők maguk építenek fel a Facebookon több tízezres, netán több százezres közösségeket: olyan Facebook-oldalakat, ahol aztán akár félóránként is megoszthatnak egy-egy (ál)szenzációt.

Arra is rájöttek a csalók, hogy úgy építhetik fel leggyorsabban Facebook-oldalaikat, ha nyereményjátékot szerveznek: aki lájkolja az oldalukat és megosztja a vonatkozó bejegyzést, az indul a nyereményért. (A Facebook ezt 2014 őszén betiltotta. Egy oldal követése/lájkolása vagy egy tartalom megosztása nem lehet feltétele egy nyereményjátékos nevezésnek.) Legolcsóbban persze úgy lehet megúszni egy facebookos rajongószerzésre kitalált nyereményjátékot, ha nincsen valódi nyeremény. Elég csak letölteni a netről egy autó, bicikli, mosógép, elektromos fogkefe, okostelefon, illetve bármi fényképét, majd azt mondani, hogy a fotón látható a nyeremény.

Az elmúlt néhány hónapban futótűzként terjedt a "megnyerhető" Tesla híre, "sorsoltak" telefont, mindössze három nap alatt két autót, robogókat, ágyat, hűtőgépeket... Hogy miről lehet felismerni, hogy kamu a nyereményjáték, azt egy korábbi cikkünkben egy konkrét példán levezetve mutattuk meg – itt elolvashatja pár perc alatt.

Alább pedig összegyűjtöttük a kamu nyereményjátékokat megosztó Facebook-oldalakat, ábécé-sorrendben. (Ne lepődjön meg, ha néhány név ismerős az álhíreket közlő oldalak listájáról. Van átfedés köztük.) Azt az oldalt visszük fel rá, amely egyszer is láthatóan átverős céllal hirdetett játékot. (Vagy például gyanús játékok meghirdetése után a "sorsolást" követően több esetben is olyan "nyertesek" nevét írta ki, akik nem is neveztek a kért hozzászólással vagy megosztással.)

Fontos: a sor most még nem túl hosszú, tisztában vagyunk vele, hogy ennél sajnos több kamu nyereményjátékos oldal van. És bár teljes sosem lehet a felsorolás, folyamatosan bővíteni fogjuk. Ha beleütközik egy ilyen átverős Facebook-oldalba, küldje el nekünk a weboldal címét egy üzenetben a HVG Tech rovatának Facebook-oldalán. (A beküldött oldalakat minden esetben alaposan megvizsgáljuk, mielőtt feltennénk őket a listára.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

És akkor Orbán álma már negyven településen teljesült

És akkor Orbán álma már negyven településen teljesült

Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

A nap videója: kis Matiz rossz irányban a 10-es úti körforgalomban

A nap videója: kis Matiz rossz irányban a 10-es úti körforgalomban

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna