szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína bejelentette tervét, miszerint a világon elsőként állítanának Föld körüli pályára egy naperőművet. Állításuk szerint azt is meg tudnák oldani, hogy a megtermelt áramot lesugározzák a Földre.

Miközben az mára teljesen egyértelművé vált, hogy a fosszilis energiahordozókat le kell cserélni, ha azt szeretnénk, hogy az unokáink is ezen a bolygón éljenek. Ebben segítheti az emberiséget a napenergia, ami már most is olyan olcsó, hogy lassan nem is éri meg mással áramot előállítani. A kutatók azonban régóta úgy gondolják, hogy a világűrben sokkal hatékonyabban lehetne a napfényből áramot termelni, mint itt a Földön. A jelek szerint mindezzel Kína is tisztában van, mert egy igen komoly vállalkozásba vágnának bele.

A kínai állami Science and Technology Daily beszámolója alapján a Sydney Morning Herald azt írja, a távol-keleti ország azt tervezi, hogy ők lesznek az elsők, akik a világűrbe építenek naperőművet, ami 36 ezer kilométeres magasságban kering majd a bolygó körül. Az elképzelés szerint 2021 és 2025 között bocsátanának fel több kisebb kapacitású erőművet, 1 megawattos teljesítményűt (nem 1 MW-ost – a szerk.) 2030-ig, 2050-re pedig már 1 gigawattos is a világűrben lenne.

©

A rendszer a kínai kutatók szerint „kimeríthetetlen” energiaforrást jelentene, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a földi napelemekhez képest hatszor hatékonyabb lenne.

Mindez persze jól hangzik, de az energiára a Földön lenne szükség. A kínaiak erre is kitaláltak egy megoldást: az elektromos árammá alakított napenergiát mikrohullámú frekvenciával sugároznák le a földi vevőhöz, ami aztán betáplálja azt a hálózatba.

Az elméletben igen jól hangzó tervnek persze vannak nehézségei is. A naperőművek súlya nagyjából 1000 tonnát nyomna, így igen sok fellövésre lesz szükség, hogy a telepítés sikeres legyen. Emiatt azt fontolgatják, a szerkezeteket már eleve a világűrben szerelik majd össze robotok és 3D-nyomtatók segítségével. Emellett viszont ott van még egy elég fontos kérdés: milyen hatással lesz a légkörre a mikrohullámú sugárzás?

Mindezek együttvéve sem mondható az, hogy a kínaiak elképzelése túlságosan elrugaszkodna a valóságtól. Japán már egy évtizede beszél erről a lehetőségről, miközben az űrprogramok segítségével egyre inkább tisztában leszünk azzal, miként lehet energiát sugározni a bolygóra. A japánoknak ez már 2015-ben sikerült, a Kaliforniai Technológiai Intézet pedig tavaly jelentette be, hogy egy prototípus segítségével már szintén sikerült áramot küldeni a Földre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rálőtt az eladóra egy amerikai férfi, mert az felszólította, hogy viseljen maszkot

Rálőtt az eladóra egy amerikai férfi, mert az felszólította, hogy viseljen maszkot

Videó készült arról, hogyan fékezi meg a koronavírust a maszk

Videó készült arról, hogyan fékezi meg a koronavírust a maszk

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon