szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Agresszív automatizálásba kezdett az amerikai PepsiCo, amelynek következményeként többeket elbocsátanak. Hogy pontosan hány ember érintett a leépítésben, nem tudni, de az átstrukturálásra szánt pénzt látva nem kevesen maradnak munka nélkül.

Évek óta hallani már, hogy a robotok miatt megszűnnek majd részlegek, bizonyos munkakörök pedig feleslegessé válnak. Mindennek az automatizálással járó költségcsökkentés az oka, hiszen a jól beprogramozott rendszereket sokkal kevesebb pénzből üzemeltethetik a vállalatok.

Bár nemrég sor került az első gép általi kirúgásra is, hasonló veszély sokakat egyelőre csak alig fenyeget. Igaz, a jelei már több esetben megmutatkoztak, most pedig az amerikai üdítő- és chipsgyártó cég, a PepsiCo falai között nagy a feszültség a gépek előrenyomulása miatt.

Az ügy részleteit két érintett mesélte el a Business Insidernek, amely azt írja, az amerikai cég agresszív automatizálásba kezdett, melynek eredményeként több munkakört megszüntet, a felszabadult erőforrást azonban nem tartja meg, nem csoportosítja át más munkakörökre.

Üresedés
©

A nevük elhallgatását kérő források, akiket szintén elbocsátottak, azt mondták, a leépítések három helyet, köztük a vállalat főhadiszállásaként emlegetett New York-i irodát érintik. A lap mindebből arra következtet, hogy csoportos elbocsátásokról lehet szó, de hogy a kirúgások mely munkakörökre vonatkoznak, azt már nem tudni, a Pepsi nem reagált a lap kérdéseire.

[Az LG-vezér rátapintott a mai mesterséges intelligencia gyenge pontjára]

Az sem ismert, pontosan hány embernek terveznek felmondani, habár a vállalat által átstrukturálásnak nevezett folyamatra szánt pénzösszeg alapján, mely több mint kétmilliárd dollárra rúg (ebből ráadásul csak a végkielégítések több száz millió dollárt emésztenek fel), valószínűleg nem néhány tucat, sokkal inkább több száz ember kerül majd lapátra. Ráadásul még idén: a források szerint néhányan ugyan áprilisig állományban maradnak,

de utána vége, a helyüket robotok veszik át.

Az üzleti szoftverekkel foglalkozó Oracle szerint az automatizálás a jelenlegi munkakörök, nem pedig a munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Szinte garantált, hogy nem lesz állása, ha nem ért a gépekhez

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedése hozzájárul a munkahelyterméshez, az új állások betöltéséhez azonban egyelőre hiányzik a megfelelő szakembergárda – mutat rá az MIT és az EY felmérése. A szakértők szerint több állást hoznak a robotok, mint amennyit visznek, a kérdés csak az, hogy lesz-e, aki menedzseli őket.

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

1100 magyar katona volt koronavírusos

1100 magyar katona volt koronavírusos