Balogh Csaba
Balogh Csaba

Egy robottal osztozott a reflektorfényben I.P. Park, az LG elnöke és technológiai vezetője, amikor a vállalat jövőről alkotott vízióját körvonalazta a Mesterséges intelligencia egy még jobb életért című, a CES 2019 technológiai kiállításon tartott beszédében. A szakember szerint az édeskevés, hogy a gépek megértenek minket – érteniük kellene mondataink mögött meghúzódó szándékainkat is.

„Az elmúlt száz évben az olyan háztartási berendezések, mint a hűtőszekrény, a mosógép vagy a porszívó nagyjából 75 százalékkal csökkentették a házimunkával töltött időt, a fejlesztésekbe fektetett szellemi munka azonban ezzel párhuzamosan jelentősen megnövekedett” – állapította meg az LG elnöke, aki szerint a válasz a mesterséges intelligenciában (MI) rejlik, de csakis akkor, ha valódi intelligenciát adunk a gépeknek.

©

Park szerint az LG célja, hogy túlmutasson a szórakoztatóelektronika egyik vezető gyártójaként betöltött jelenlegi szerepén, és olyan innovátorrá váljon, amely az élet egy valóban intelligens módját kínálja a felhasználók számára. A vállalat mesterséges intelligenciáról alkotott víziójának felvázolása közben a szakember elmagyarázta, hogyan fogja az MI-technológia a három kulcspillér – a fejlődés, az összekapcsolhatóság és a nyíltság – mentén átalakítani a mindennapi élet szinte minden területét. A vezető az LG ThinQ jelzéssel ellátott termékeit hozta fel példának, melyek képesek az önálló fejlődésre, hiszen folyamatosan tanulnak a felhasználó szokásairól, továbbá gördülékenyen kapcsolódnak be a mindennapi feladatokba, és a vállalat által kiépített partnerkapcsolatok révén képesek bekapcsolódni egy nagyobb ökoszisztémájába.

Az LG technológiai vezetője hangsúlyozta: ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciával felvértezett eszközök többet nyújtsanak az egyszerű hangfelismerésnél és az automatikus feladatvégzésnél, érteniük kell a célt és a szándékot minden egyes hangutasítás mögött. Ezzel Park rátapintott a mai, mesterségesen intelligensnek nevezett megoldások gyenge pontjára. A szakember elismerte, hogy az ilyen jellegű kontextuális megértéshez a mesterséges intelligenciának fejlődnie kell, méghozzá a felhasználóval történő interakciókon keresztül.

Hogy milyen szintű gondok vannak ma a fogyasztói elektronikában mesterséges intelligenciaként emlegetett megoldásokkal, arról éppen a CES szakkiállításon sikerült készítenünk egy illusztris fényképet.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot