szerző:
hvg.hu

Kai-Fu Lee korábban a Microsoftnál és a Google-nél is részt vett a mesterséges intelligenciára alapuló szolgáltatások és funkciók fejlesztésében. Most azt mondja, valóban nagy változás előtt állunk.

Sokan, sokszor tettek már közzé előrejelzéseket azzal kapcsolatban, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját. Eddig azonban világszerte viszonylag kevés vállalatnál történt szabad szemmel érzékelhető változás – legalábbis a világgazdaság méretéhez képest –, azokat is inkább ritka példaként szokás kiemelni. Ám a változás közeleg, és "jobban átalakítja majd a világot, mint bármi az emberiség történetében", véli Kai-Fu Lee, aki a CBS News amerikai tévécsatorna 60 Minutes című műsorában beszélt erről.

A korábban a Microsoftnak és a Google-nek is dolgozó szakértő szerint a mesterséges intelligenciának köszönhetően kiszélesíthető automatizáció és az emberi munkások lecserélése jóval gyorsabb folyamatként megy majd végbe, mint a korábbi változások, például az iparosodás.

A Kínában élő szakértő-befektető a tévéműsorban azt mondta, nem csak a fizikai, hanem a szellemi munkát végzőknél is sok repetitív feladatot vehet majd át az MI. Lee példaként hozta a sofőröket, kamionosokat, szakácsokat, pincéreket, bolti eladókat, tanárokat. Úgy véli, összességégében a munkakörök 40 százalékában lesz lecserélhető az ember könnyedén gépre.

Írja be erre a weboldalra, hogy mit dolgozik most, és kiderül, milyen eséllyel lesz munkanélküli.

Hogy – jelenleg – az automatizációnak is megvannak az igen komoly korlátai, melyekre a tervezők sem mindig gondolnak, arról itt talál egy szemléletes példát a napokban zajlott CES 2019 technológiai kiállításról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat