szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt években egyre nagyobb erőforrást fordítanak a közösségi oldalak és a Google arra, hogy visszaszorítsák az álhíreket, az Európai Unió döntéshozói viszont továbbra sem elégedettek az eredménnyel – ez derül ki az idén januári eseményeket értékelő jelentésükből.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a hétköznapi életünket is jelentős mértékben érintő probléma: az interneten terjedő álhírek. A 2016-os amerikai elnökválasztás óta fokozott figyelem irányul erre a témára, a Facebook, a Google és a Twitter pedig több lépést is tett annak érdekében, hogy visszaszorítsa a dezinformációt. Úgy tűnik azonban, hogy az eddigi lépések közel sem elegendőek.

Az Európai Unió tisztségviselői a héten egy közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kihangsúlyozták: a platformok még mindig nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a probléma felaszámolására. A küzdelem részeként 2018-ban egy közös javaslatot írtak alá a cégek, amelyben a nagyobb átláthatóság mellett a kamu profilok visszaszorítását is vállalták. Az Európai Bizottság most ezt a munkát értékelte az első, januárt összegző jelentésében.

Mint fogalmaznak, a cégek nem sokat közöltek arról, hogy az új felhasználói irányelvek és a különböző, az álhírek visszaszorítására kifejlesztett eszközök mikor és milyen mértékben értek el sikereket az EU tagállamaiban. Magyarul: kevés információ van arról, mennyire volt eredményes (többek között) a Google, a Facebook és a Twitter munkája. Mindez pedig aggasztja az EU-s döntéshozókat.

Emellett továbbra sem tisztázott, milyen mértékben tudták befolyásolni az amerikai és az uniós államok választását az álhírek és a kamu profilok. A döntéshozók szerint ha a válaszokat továbbra sem kapják meg, könnyen lehet, hogy felül kell vizsgálni a cégek működésének szabályozását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót