szerző:
hvg.hu

Miközben néhány évente akár még munkahelyet is váltunk, a mobilszámunk valamiért marad a régi, és nem szívesen cseréljük le. Pedig egyre fontosabb lenne.

Ma már teljesen köztudott dolog, hogy a felhasználók által a közösségi oldalakon (és úgy általában az interneten) megadott adatok aranyat érnek a hirdető cégek számára. Ezek alapján tudják azt eldönteni, hogyan alakítsanak egy online reklámkampányt, és milyen célcsoportot tudnak elérni azon keresztül.

Éppen ezért az életkor, lakhely mellett például e-mail címet sem érdemes megadni, a telefonszámunkról nem is beszélve. Ez utóbbi kapcsán ráadásul tavaly szeptember végén derült ki, hogy nemcsak a Facebook-profilunkon érdemes szabadon hagyni azt a rubrikát, hanem a biztonságos belépést szolgáló kétfaktoros azonosításnál is. Mint kiderült, valójában a hirdetői kiszolgálásához is használja a közösségi oldal az adatot.

©

A Facebook ugyanakkor nem az egyetlen olyan szolgáltató, ami meg akarja szerezni az ember telefonszámát. Az e-mail címek, profilok ugyanis változnak, a telefonszámot azonban hosszú éveken át nem cseréljük le. Éppen ezért rendkívül értékes adat többek között a hirdetőknek is – írja a Wired.

Az Emojipeda munkatársa, Jeremy Burge szerint a Facebookon még a telefonszámok alapján is megkereshetők a felhasználók profiljai. Ráadásul a megadott telefonszámnál csak korlátozni lehet, hogy a barátok, a barátok barátai vagy esetleg mindenki megtalálhatja-e az embert így. Márpedig rengetegen adták meg a telefonszámukat akkor, amikor telepítették a Messengert, és azt kérte tőlük, hogy regisztráljanak a telefonszámukkal.

De nemcsak a Messenger kéri, hogy azonosítsuk magunkat a telefonszámunkkal. Bizonyos szempontból ez az adat a felhasználók "digitális útlevele", amit minden platform elfogad a "belépéshez". Husayn Kassai, az Onfido nevű cég társalapítója szerint miközben néhány évente lecseréljük a bankkártyánkat, munkahelyet váltunk vagy akár másik helyre költözünk, a mobilszámunk ugyanaz marad.

©

A telefonszámot használni a bejelentkezéshez kényelmes megoldásnak tűnhet, és egyre népszerűbb módja ennek. Csakhogy nem arra tervezték, hogy a komplett online életünket ehhez kapcsoljuk. Emellett az összes adatvédelmi jogszabály, köztük az európai GDPR is személyes adatként tekint a mobilszámra, amivel azonosítani lehet egy konkrét személyt.

Emiatt aztán roppant értékes adatnak minősül a hackerek számára is. Az adatszivárgások – például a Marriott hotelek – esetén nemcsak neveket, e-mail címeket, születési dátumokat és pénzügyi adatokat loptak el, hanem telefonszámokat is. Emrys Schoemaker, a Caribou Digital kutatási igazgatója szerint az egyének számára ez az információ egy rendkívül könnyen sebezhető támadási felületet jelent.

Az elmúlt években egyre több SIM-kártya feltörés történt. A bűnözők a megszerzett mobilszámot arra használják, hogy a felhasználói fiókoknál átállítsák a jelszót. A Motherboard beszámolója szerint ez történt többek között az Instagram, az Amazon, az eBay és a Netflix esetében is.

©

A Facebook számára 2012-ben vált rendkívül értékessé a felhasználók telefonszáma, azóta ugyanis azt felhasználva is megtervezhetik a reklámkampányukat a cégek. Kassai szerint ugyanakkor van rá lehetőség, hogy nagyobb biztonságban legyünk. A szakember szerint egyre többen igényelnek olyan telefonszámot, amit a belépésekhez használnak, ugyanakkor meghagyja a tulajdonos anonimitását, és bármikor könnyen ártalmatlanítható.

Ilyen lehetőséget kínál az eSIM technológia is, ami úgy teszi lehetővé egy másik telefonszám létrehozását, hogy ahhoz igazából nem kell fizikailag sem SIM-kártya. Az Apple-nek például korlátlan "kiegészítő" telefonszámot kellene kínálnia, amely csak a bejövő SMS-ek fogadására alkalmas. Minden alkalommal, amikor egy szolgáltatás egy telefonszámot igényel, az iOS egy újat generálna. Burge szerint ha az Apple komolyan gondolja a felhasználói adatok védelmét, akkor ez kell, hogy a következő céluk legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Matolcsyék elmondják, hogy miért szigorítottak a kamatpolitikán - élő

Matolcsyék elmondják, hogy miért szigorítottak a kamatpolitikán - élő

Újra elment az áram Venezuela nagy részén

Újra elment az áram Venezuela nagy részén

Megszólalt az Asus az őket ért trükkös hackertámadásról

Megszólalt az Asus az őket ért trükkös hackertámadásról

Ötvenkét éves lánya után perelte ki az elmaradt gyerektartást egy kaliforniai nő

Ötvenkét éves lánya után perelte ki az elmaradt gyerektartást egy kaliforniai nő

Forintkötvény kibocsátásával köszön be az ide költöző Nemzetközi Beruházási Bank

Forintkötvény kibocsátásával köszön be az ide költöző Nemzetközi Beruházási Bank

Elhalasztotta a NASA az első női űrsétát, mert nem volt elég ruha

Elhalasztotta a NASA az első női űrsétát, mert nem volt elég ruha