szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google a különleges alkalmakhoz mindig valamilyen különleges logót talál ki, amivel a kereső főoldalát díszíti fel. Ezúttal sincs ez másként: ezúttal Johann Sebastian Bach zeneszerző születésnapja előtt tiszteleg a Google, ám a mostani animációt egészen máshogy készítették, mint az eddigieket.

334 évvel ezelőtt, 1685. március 21-én született a barokk kor egyik legmeghatározóbb és legismertebb zeneszerzője, Johann Sebastian Bach. Bach a Szász–Weimar–Eisenachi Nagyhercegség egyik városában, Eisenachban látta meg a napvilágot, és itt is tanult meg zenélni: először édesapjától, majd az ő halála után bátyjától, Johann Christophtól.

15 éves korában ismerkedett meg az orgonával, ami olyannyira megtetszett neki, hogy mesteri fokon elsajátította a rajta való játékot. Játszott a weimari zenekarban, volt az arnstadti templom orgonistája, szolgálta a kötheni herceget, megpályázta és elnyerte a lipcsei Tamás-templom kántori állását. Rohamosan gyengülő látása miatt halála előtt szemműtétet végeztek el rajta, amely nem sikerült és megvakult. Hatása a zenekultúrára felmérhetetlen.

A Google rá emlékezik ma azzal, hogy egy különleges doodle-t készített a kereső főoldalára. A cég most először alkotott olyan animációt, amiben a mesterséges intelligencia volt a segítségükre.

Az interaktív doodle segítségével hangjegyeket helyezhetünk el a megadott kottán, amit aztán le is játszhatunk. Az igazán izgalmas művelet viszont csak ezután kezdődik. A Harmonizálás gombra nyomva a gép automatikusan megteremti a harmóniát az általunk lejegyzett hangok között, így adva vissza a megkomponált "művünket". A mesterséges intelligenciát Bach 306 művével elemeztették végig, így tanítva meg a gépet arra, hogyan kell harmóniát létrehozni.

©

A doodle rendhagyó módon 48 órán keresztül lesz elérhető a Google főoldalán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Kétféle rajzzal is készültek a mai napra a Google-nél. A kereső főoldalán mi a tavaszi nap-éj egyenlőség eljövetelét szimbolizáló képet látjuk, de tőlünk délebbre őszt idéz a kereső főoldalán látható spéci Google-logó. Hogy miért nem holnap került képbe a nap-éj egyenlőség, azt nem sokan tudják.