szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Samsung a kijelző alá tette be az ultrahangos ujjlenyomat-olvasót legújabb csúcstelefonján. Egy felhasználó arra volt kíváncsi, át tudja-e verni ezt az azonosító eszközt.

A Samsung szerint nem csupán kényelmes a kijelző alá integrált ujjlenyomat-olvasó használata a az általunk is tesztelt Galaxy S10-en, hanem minden eddiginél biztonságosabb is. Több sem kellett ennél az egyik reddit-felhasználónak, és megpróbálta (mint kiderült, sikerrel) kijátszani ezt a szuperbiztos védelmet.

©

A darkshark9 nevű felhasználó mindenekelőtt elkészítette egy borospoháron maradt ujjlenyomat 3D-s modelljét. Ehhez képet készített róla az okostelefonjával, majd a fotót kezelésbe vette a Photoshoppal, hogy növelje a kontrasztokat. Ezután egy alpha maszkot készített, majd a3DS Max segítségével létrehozta a 3D-s modellt. Ezt egy 3D nyomtató szoftverének adta át, majd kiprintelte az ujjlenyomatot. Az egész folyamat mindössze 13 percet vett igénybe, majd az elkészült ujjlenyomattal simán feloldotta a Galaxy S10-et. (A folyamatot meg is örökítette az Imguron.)

©

A felhasználó elárulta, hogy három ujjlenyomatot is készített, végül a harmadikkal sikerült a zárolás feloldása. Azt is elmondta, hogy jobb eredményeket lehet elérni egy DSLR fényképezőgéppel, és a megfelelő objektívet használva akár távolról is meg lehet örökíteni az ujjlenyomat képét, ami azért meglehetősen ijesztő. A Samsung nem kommentálta a sikeres hacket (feltehetően nem is fogja), mindenesetre most már jó oka van arra, hogy tovább finomítsa az ujjlenyomat-érzékelő mögött álló szoftvert, hogy valóban annyira biztonságos legyen az ujjlenyomat-szkenner, mint azt állítja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott