Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

A Samsung idén tavasszal három különböző S-szériás készülékkel lépett a rajongók elé, hogy az S10-re vágyóknak biztosan legyen miből választaniuk. Ezzel viszont fel is adták a leckét nekik: bár a legerősebb verzió kétségkívül a Galaxy S10+, ár-érték arányban már nem biztos, hogy ez a helyzet.

Az elmúlt években folyamatosan sakkozott azzal a Samsung, hogy mikor mutassa be zászlóshajója, a Galaxy S-sorozat soron következő modelljét, modelljeit. Tavaly a barcelonai Mobile World Congressen rántották le a leplet a Galaxy S9-ről, az idei évben pedig még előrébb hozták a bemutatót, a Galaxy S10-et már a barcelonai seregszemle előtt, Londonban villantották meg. Mindezt tették elsősorban azért, mert a jelenlegi legnagyobb androidos konkurens, a Huawei is arra készült, hogy bemutassa a hajlítható telefonját, így a Samsung előbb akart villantani egyet a Galaxy Folddal. Éppen ezért kicsit olyan érzés volt, mintha az S10 és társai csak a másodhegedűs szerepét játsszanák az idei évben, és igazából nem is ezeken a készülékeken lenne a fókusz.

Pedig a valódi – most megvásárolható, tömegeknek szánt – termékeket a Galaxy S10 különböző változatai jelentik, a Fold inkább csak egyfajta bevezető terméknek tekinthető. (Magyarországon nem is forgalmazzák majd hivatalosan.) Az S10-ek viszont már a nagyközönség számára is kézzel fogható mobilok, amelyekből az idén már nem kettő, hanem három különböző változat is készült. (Valójában négy, mert létezik egy 5G-képes verzió is, de azt Magyarországon szintén nem árusítják.) Megnéztük, a felhozatalból melyiknek van a legjobb ár-érték aránya. Kipróbáltuk a legolcsóbb Galaxy S10E-t, a Galaxy S10-et, valamint a csúcsgép Galaxy S10+-t is.

Külcsín

A Samsung úgy döntött, nem ül fel a szenzorszigetes vonatra. Amikor az iPhone X – és vele együtt a notch – megérkezett, szinte az összes androidos gyártó lemásolta – kivéve a Samsungot. A tavaly megjelent S9-ekről hiányzott ez az elem, esztétikailag rögtön ki is tudott emelkedni a mezőnyből.

Félő volt, hogy majd az idei évben pótolják ezt az "elmaradást". Szerencsére nem ez történt. A dél-koreai cég gyakorlatilag átugrott egy generációt, és a szenzorszigetet kihagyva rögtön az Infinity-O kijelzőre váltott. A technológia gyakorlatilag a kameralyukas megoldást jelenti, ami eggyel talán még mindig elegánsabb megoldás egy nagy szenzorszigetnél.

©

A szelfikamerák középről a készülékek jobb felső sarkába kerültek át. Ezekből a Galaxy S10E és az S10 esetében egy, míg az S10+-nál kettő található a kijelzőbe ágyazva. Meglepő módon egyáltalán nem annyira zavaró az elhelyezés, mint azt első blikkre gondolná az ember, még annak ellenére sem, hogy emiatt a képernyő egy (igen kicsi) része kihasználatlanná válik. Az viszont már jóval zavaróbb, hogy a fentről lehúzható menüt az ember a hüvelykujjával hívja elő, így az esetek 99 százalékában elsőre a kamerát maszatolja össze. Balkezesek előnyben.

Az elmúlt hetekben végzett teszt során kicsit az volt az érzésünk, mintha a Samsung rejtegetni szeretné a kameralyukat, legalábbis erre enged következtetni, hogy a háttérképek jelentős része épp ott sötét, ahol a szelfikamera található.

©

Kijelzőileg

A három különböző mobil három különböző kijelzőméretet is jelent. Az

 • S10E egy 5,8 colos, az
 • S10 egy 6,1 colos, az
 • S10+ pedig egy 6,4 colos

kijelzőt kapott.

Előbbi Full HD+ AMOLED, utóbbi kettő pedig QHD+ AMOLED panelt jelent. Bár a különbség látszik, valójában az S10E-nek sincs semmi “szégyellni valója”. A színeket mintha egy kicsit túlhúzta volna a Samsung, és az 1200 nites fényerőt is picit túlzónak találjuk, de összességében egyik panelre sem lehet panasz.

©

A méret miatt kétségkívül az S10E-t lehet a legkényelmesebben használni (egy kézzel), de ilyen tekintetben az S10-nél sem kellett attól tartanunk, hogy kiesik a kezünkből, ha nem két kézzel fogjuk. Az S10+ ezen a téren erős határeset, a mi lelkünket leginkább az nyugtatta, ha két kézzel tartottuk. A buszon/metrón/villamoson állva viszont már igazi kihívás nyomogatni úgy, hogy közben kapaszkodni is kell hozzá.

Mutasd az ujjad, nem mondom meg, ki vagy

Ami viszont már érdekesebb, és szintén a kijelzőhöz tartozik, az az ujjlenyomat-olvasó használata. A Samsung a világon elsőként pakolt ultrahangos szenzort a kijelző alá, ami elvileg biztonságosabbá teszi a mobil használatát, mint a hagyományos változat, amely 2D-s képet készít az ujj barázdáiról.

Ezt a technológiát az S10-ben és az S10+-ban is megtaláljuk, az S10E esetében viszont a mobil oldalára került a szenzor. Tapasztalatunk szerint ez tűnik a jobb/kényelmesebb megoldásnak, a kijelző alá épített változatot megérintve ugyanis nem mindig oldódott fel azonnal a mobil.

Az S10E ezen a téren egyszer sem hibázott.

Belső értékek

A mobilokba (mindháromba) ugyanaz az erőforrás került. Európában ez az Exynos 9820-as chipet jelenti, ami 8 nm-es technológiával készült és 8 mag dolgozik benne. Ehhez különböző méretű tárhely és különböző mennyiségű RAM tartozik. Mindhárom mobilnál 128 és 256 GB kapacitás közül lehet választani, ám míg az S10E esetében 6 és 8 GB RAM-ról beszélhetünk (attól függően, hogy a kisebb vagy a nagyobb tárhellyel szerelt változatot akarjuk), az S10 és az S10+-nál csak 8 GB RAM-os verzió található. Utóbbinál még van egy 12 GB / 1 TB kombójú változat is, ami az abszolút csúcsok csúcsát jelenti. Jó hír, hogy mindhárom verziót kiegészíthetjük egy 512 GB-os microSD-kártyával is, így a tárhely méretét könnyen megsokszorozhatjuk.

A mi kezünkben az S10E 6/128-as, az S10 8/128-as és az S10+ 8/128-as változata járt. És ha már járt, lefuttattuk rajtuk az AnTuTu benchmark-tesztjét is (a 7.1.5-ös verziót), ami alapján úgy tűnik, nagy különbség nincs a mobilok között. Az

 • S10E esetében 317631, az
 • S10 esetében 327627, míg az
 • S10+ esetében 336997

pont lett a végeredmény. Utóbbi tesztről egy videót is készítettünk (amit 1,5x-es sebességre gyorsítottunk).

Mindez főleg annak függvényében érdekes, hogy a különböző méretű változatok különböző kapacitású akkumulátort is jelentenek, így a nagy kérdés az volt, meddig bírják a mobilok egy feltöltéssel a strapát. Mivel az

 • S10E-ben egy 3100 mAh-s, az
 • S10-ben egy 3400 mAh-s, az
 • S10+-ban pedig egy 4100 mAh-s

pakk lapul, azt gondolná az ember, az S10+ jóval tovább bírja a munkát, mint a másik két változat. Ez azonban nem így van, legalábbis lényegi különbséget nem tapasztaltunk. Az S10E-t és az S10-et erős igénybevétel mellett (fotózás, videózás, zenelejátszás, internetezés, munka) a nap végén már tölteni kellett, az S10+-t viszont csak másnap kellett feltennünk a töltőre. Igaz, már délelőtt, vagyis a 1,5-2 napos gyűrődést azért ez a változat sem bírja.

Töltés másként

A Samsung olyan technológiát is pakolt a készülékekbe, amellyel vezeték nélkül tölthetünk más eszközöket. Ha ezt a funkciót is kihasználjuk, nem árt, ha tartunk magunknál egy töltőkábelt, mert az intenzív használatot és a töltésmegosztást egyszerre már nehezen bírná a készülék szuflával. Vagy tanuljunk meg nemet mondani, ha fontos, hogy reggeltől estig biztosan kitartson a mobil.

Ezen a téren még egy dolgot mindenképp fontos megjegyezni: ha szeretnénk, hogy a töltésmegosztás meg is történjen, mindenképpen vízszintes felületre rakjuk le a készüléket. Ellenkező esetben ugyanis a mobil borítása miatt a rátett készülék/eszköz egyszerűen le fog csúszni róla, és a megosztás megszakad. A funkció kihasználásához így mi magunk egy asztalt vagy szekrényt javaslunk, a kanapét viszont semmiképp sem.

És a kamerák?

A Samsung esetében nem csak az volt a kérdés, hogy hol kap majd helyet az előlapi kamera a mobilban, hanem az is, mennyire lesz képes túllépni önmaga árnyékán a cég. A Galaxy S9 bemutatásakor a legjobb kamerás mobilt kaptuk meg, aztán néhány héttel később jött a konkurens Huawei, és lesöpörte a dél-koreai eredményt az asztalról. Éppen ezért nagy volt a várakozás, hogy mit is villant idén a Samsung, a végeredmény viszont felemás lett.

A kamerás mobilokat sok szempontból alapos vizsgálatnak alávető DxOLabs 109 pontot adott a Galaxy S10+ fotós és videós teljesítményére, ami arra volt elég, hogy a konkurensek 2018-as szintjére kapaszkodjon fel a készülék. (Azóta pedig kiderült, a Huawei ezt a szintet is túlugrotta.)

Összehasonlításunkban mi elsősorban arra voltunk kíváncsiak, egymáshoz képest mit produkál a Galaxy S10E, S10 és S10+ kamerarendszere.

A Galaxy S10E hátlapjára egy Dual Pixel technológiával ellátott 12 megapixeles, széles látószögű szenzor került f1,5-2,4 rekeszértékkel, amihez a 16 megapixeles, ultraszéles látószögű, f2,2-es rekeszértékkel bíró optika társult. A Galaxy S10, valamint a Galaxy S10+ készülékek hátlapjára ugyanez a rendszer került, amik mellé egy 12 megapixeles, f2,4-es rekeszértékkel bíró teleobjektív társult. A különbség akkor jön ki igazán, ha a képeket egymáshoz viszonyítva nézzük meg:

Alapbeállítás a kamerán. (Balról jobbra: Galaxy S10E, Galaxy S10, Galaxy S10+.)
©
Balról jobbra: Galaxy S10E, Galaxy S10, Galaxy S10+
©
Maximális zoom. (Balról jobbra: Galaxy S10E, Galaxy S10, Galaxy S10+.)
©

A fenti képekből jól látszik, mit jelent, hogy az S10E-hez képest az S10 és az S10+ is megkapta a telefotó objektívet. Aki viszont nem érzi szükségét annak, hogy messziről fotózzon le dolgokat, annak ez a plusz egész biztosan nem fog hiányozni.

Van azonban egy tulajdonság, amellyel mindhárom mobil rendelkezik, aminek mi személy szerint jobban örültünk, mint a telefotók készítésének. A Samsung ugyanis csúcsra járatta az optikai képstabilizálást, így gyakorlatilag úgy kisimítja a felvételt, mintha valamilyen gimbalt használtunk volna. Jó, annyira talán nem, de ahhoz képest, hogy csak a kezünkben volt a készülék, a végeredmény igen meggyőző lett:

Verdikt

És akkor a végére érve térjünk vissza az alapvető kérdéshez: vajon melyikre érdemes költeni? A kérdés azért sem költői, mert még az S10E esetén is több százezer forintról beszélünk. A

 • Galaxy S10E 257 990 forintba, a
 • Galaxy S10 309 990 forintba, a
 • Galaxy S10+ pedig 344 990 forintba

+: megbízható működés, gyors töltés, biztonságos ujjlenyomat-olvasó, minőségi anyaghasználat.

: viszonylag alacsony üzemidő, szuperlassított videót nehéz készíteni, nem minden kijelzővédő fóliával garantált az ujjlenyomat-olvasó használata.

kerül, így érdemes megfontolni, melyikre van valójában szükség. Az Apple esetében a vásárlók egyértelműen döntöttek, amikor az iPhone XR-re tették le a voksukat – olyannyira, hogy emiatt meg is kellett variálnia a cégnek a gyártást.

A Samsungnál valószínűleg nem lesz ilyen probléma.

A teszt alapján úgy tűnik, a dél-koreai cégnek sikerült úgy belőnie a készülékeket (és a hozzájuk tartozó árat), hogy a Galaxy S10 tűnjön a legjobb kompromisszumos megoldásnak. Az S10E az akkumulátor mérete és a telefotós képesség hiánya miatt esik ki, az S10+ pedig egyértelműen a pro felhasználóknak készült.

Az egyértelműen látszik, hogy a cég az idei évben nagyon kitett magáért, az S10-ek szempontjából ezért inkább sajnálatos, hogy a Galaxy Fold ellopta előlük a showt. A fejlesztési/fejlődési irány mindenképpen jó, a kamerák teljesítménye terén viszont nagyon bele kell húznia a Samsungnak, ha vissza akarja szerezni az abszolút elsőségét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére