szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tim Cook Twitteren jelentette be, hogy az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésének költségeibe.

Hétfőn az egész világ Párizsra figyelt és szorított, hogy sikerüljön eloltani a Notre-Dame tetőszerkezetét felemésztő lángokat. Több mint 400 tűzoltó majdnem 14 órán keresztül küzdött, mire sikerült megfékezni a tűzvészt, ami után szinte azonnal megindultak a felajánlások az újjáépítésre.

Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt nagyjából 600 millió dollárnyi összeg (kb. 169,7 miliárd forint) gyűlt össze, amelyet a világ legnagyobb cégei, gazdag hírességek és városok ajánlottak fel (Magyarországról elsőként Szeged, amire a francia sajtó is felfigyelt). És ebbe beleszámít az az ígéret is, amit Tim Cook tett.

[Colossus, a robot is sokat segített a Notre-Dame oltásában]

Az Apple-vezér (amerikai idő szerint) kedden kora reggel jelezte Twitteren, hogy a cupertinói cég is beszáll a helyreállítás költségeibe, hogy a Notre-Dame székesegyházat az utánunk következő generációk is láthassák.

Tim Cook arról nem írt, hogy pontosan mekkora összeggel támogatná Párizst az újjáépítésben, a bejegyzésének azonban nem is ez volt a legfőbb üzenete. Sokkal inkább az, hogy mivé vált az Apple, miután Tim Cook az elhunyt Steve Jobs után átvette az irányítást:

az Apple az Egyesült Államok legnagyobb adományozó cégévé lépett elő.

A cég alkalmazottai szerették volna, ha az Apple visszaad valamit a világnak, ebben pedig Tim Cook is partner volt. Elérte, hogy a cupertinói cég ne csak egy "luxustermékeket" gyártó vállalkozás legyen.

[Infografika: Íme minden fontos adat, amit a Notre-Dame-ról tudni kell]

Leander Kahney, aki épp most jelentette meg életrajzi könyvét Tim Cookról külön hangsúlyozza, hogy az Apple-vezér számára mennyire fontos többek között az, milyen a vállalat megítélése a világban. Mindez egyúttal jól mutatja az ő személyiségét is. A könyv szerzője szerint Cook a Duke Egyetemen töltött évei alatt úgy döntött, etikát is tanul, amire egy mérnöknek alapvetően nem sok szüksége van.

"Cook viszont szerette volna bővíteni az ismereteit, és komplexebb képet kapni az üzleti és a mérnöki tevékenységekről. Már karrierje elején is fontosnak tartotta, hogy a cégek jót cselekedjenek a világban" – idézi a könyvet a BGR.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy maga a cég tökéletes lenne, de segíthet megérteni azokat a döntéseket, amiket mostanában meghoz az Apple.

A tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ketten indulnak a polgármester-választáson Cserdiben

Ketten indulnak a polgármester-választáson Cserdiben

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását