szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olaszországi Vodafone komoly biztonsági résre bukkant a Huawei eszközeiben.

Az elmúlt egy évben folyamatosan ment az adok-kapok a nyugati országok és a kínai Huawei között annak kapcsán, hogy előbbiek szerint a cég eszközeinek használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A Huawei vezetése ezt következetesen tagadja, szerintük egy szó sem igaz abból, amit a kormányok állítanak. Ebbe a harcba kavarhat bele egy újabb adalék.

A Bloomberg beszámolója szerint a Vodafone Italy a Huawei bizonyos eszközeiben olyan "hátsó bejáratot" talált, ami lehetőséget ad a kínai cég számára, hogy hozzáférjen a felhasználók otthoni hálózatához, valamint az olasz Vodafone vezetékes hálózatához. A biztonsági réseket még 2009 és 2011 között fedezték fel az otthoni felhasználásra szánt routerekben, de a Vodafone hálózati eszközeinél is találtak ilyen hátsó kaput. Arra nincs bizonyíték, hogy adatszivárgás is történt.

A Bloomberg szerint a probléma 2012 után is megmaradt, és nemcsak Olaszországot, de az Egyesült Királyságot, Németországot, Spanyolországot és Portugáliát is érinti. A lap egyik névtelen informátora szerint a Vodafone még a biztonsági rés felfedezése után is használta az eszközt, mert a cseréje túl költséges lett volna.

A Huawei elismerte, hogy volt a sebezhetőségre panasz, de szerintük azt 2011 és 2012 között megoldották. Az otthon használatos routerekben lévő Telnet funkciót ugyanakkor nem voltak hajlandók letiltani, mert szerintük arra szükség van, hogy távolról tudják konfigurálni a készüléket. Szerintük ugyanakkor véletlen hiba miatt került az eszközbe a sebezhetőség, és nem szándékos elhelyezésről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megalakult az új montenegrói parlament

Megalakult az új montenegrói parlament

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be Japánban

A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be Japánban