szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az e-sport területéről is várja idén az innovatív startupok jelentkezését az AHa! BrainStore akcelerátorprogram. A jelentkezés határidejét meghosszabbították, így május 12-ig lehet pályázni a legjobb megoldásokkal.

A hardware-es ötletek támogatására létrejött AHa! BrainStore fókuszában tavaly még csak a telekommunikációval, multimédiával, drón és IoT megoldásokkal foglalkozó digitális startupok álltak, idén viszont már az e-sport területéről is várják a vállalkozások jelentkezését az Antenna Hungária (AH), a Drukka Startups és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures együttműködésében megvalósuló akcelerátorba.

A lehetőség elsősorban olyan induló vagy növekedési fázisban lévő startupok számára nyitott, amelyek profilja összehangolható az Antenna Hungária tevékenységével. Bár az e-sport egyelőre lazán, de illeszkedik az AH kompetenciáihoz, így többek között rendezvénytechnikát (audiovizuális technika), az ország legnagyobb CDN kapacitását, valamint televíziós és műsorszóró hálózatot, OTT platformot tud biztosítani az e-sporttal foglalkozó startupoknak, továbbá a hagyományos sportközvetítések területén szerzett számottevő tapasztalatával tudja segíteni a jelentkezőket.

Azt, hogy az e-sport egy rendkívül ígéretes, gyorsan növekedő piac, az is alátámasztja, hogy 2018-ra globálisan 906 millió dolláros iparággá nőtt, 2021-re pedig várhatóan eléri az 1,6 milliárd dollárt. A terület legfontosabb piacai továbbra is az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína és Németország. Bár Magyarországon egyelőre kevésbé kiterjedt az e-sport piaca, az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül. Az eNet 2018-as felmérésében a magyarországi e-sport-bevételeket 24 milliárd forintra becsülte. Hazánkban jelenleg körülbelül 425 ezer olyan fő van, aki időnként játszik, közülük 11 százalék, azaz megközelítőleg 45 ezer játékos tekinthető e-sportolónak. A játékosok jellemzően online versenyeken indulnak, de az offline versenyeken való részvételük sem elhanyagolható.

[Elemzés: annyi pénz van az e-sportban, hogy lassan megszámolni is nehéz]

Ennek ellenére itthon még kevés az igazán nagy volumenű, magas pénzdíjakkal járó rendszeres bajnokság, a megmérettetések többsége inkább online és eseti. Az offline versenyeket általában olyan nagyobb rendezvények keretén belül tartják, mint a PlayIT, V4 Future Sport Festival. Nagy potenciál rejtőzik azonban az eseti versenyekben is, mint például a K&H FIFA kupa.

©

Az AHa! BrainStore szervezői az induló vagy növekedési fázisban lévő, prototípussal rendelkező startupok jelentkezését várják weboldalukon, május 12-ig. Az e-sporton kívül a dróntechnológia, streaming vagy más online tartalomszolgáltatás, IoT, IT-biztonság, mesterséges intelligencia van a fókuszban, de emellett az egyéb műsorgyártáshoz és műsorszóráshoz kapcsolódó, multimédia és felhő szolgáltatások területeivel foglalkozó startupok is lehetőséget kaphatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében