szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kritikusnak mondható, 415 ppm-es szén-dioxid-koncentrációt mért a napokban egy hawaii megfigyelőállomás. Ilyen magas értéket még soha nem mértek.

Új rekordszintet ért el a Föld légkörének szén-dioxid-koncentrációja egy hawaii obszervatórium május 3-i mérései alapján: a Mauna Loa szerint a pontos érték 415,09 ppm (part per million, milliomodrész), ami az eddigi legmagasabb szint, soha korábban nem mértek még ilyet.

Az Engadget azt írja, a szén-dioxid-koncentrációja legfeljebb nagyjából 3 millió évvel korábban lehetett ilyen magas szinten, abban az időszakban, amikor a sarkkörök átlaghőmérséklete még bőven 15 fok körül volt. A területet jég helyett azonban fák borították, míg a tengerszint 25 méterrel magasabb volt.

A 400 ppm-es szintet nagyjából 6 évvel korábban sikerült átlépni, melyet már akkor segélykiáltásként értelmeztek a kutatók, hiszen a szén-dioxid az egyik legfőbb felelőse a bolygó lassan minden részét érintő klímaváltozásnak. (A 400-as határt akkor szintén a Mauna Loa szakértői osztották meg a világgal.)

A szén-dioxid szintjének növekedése lényegében folyamatos: az 1958 óta tartó mérések szerint valamennyit mindig nő. Tavaly a koncentráció 410-es értékhatárának átlépéséről érkeztek hírek.

Az emberi tevékenységeknek köszönhetően tízszer annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a Föld legutóbbi nagy felmelegedési korszaka, a Paleocén-Eocén Hőmérsékleti Maximum (az angol kifejezés rövidítése: PETM) idején – állapított meg korábban egy másik kutatás. Az ausztrál Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet kutatói nemrég olyan eljárást fejlesztettek ki, amivel olcsón és technológiai szempontból is megvalósítható módon sikerült a légkörből kivonni a szén-dioxidot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Trópusi betegségek üthetik fel a fejüket Európában a klímaváltozás miatt

Gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségeket, köztük a csikungunya- és denguelázat, valamint kullancstól származó agyhártyagyulladást hordozó kórokozók a globális felmelegedéssel – állapította meg egy új kutatás. A tanulmányt a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán ismertették, amely szombaton kezdődött Amszterdamban.

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja

Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja