szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ausztrál Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet kutatói egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amivel olcsón és technológiai szempontból is megvalósítható módon sikerült a légkörből kivonni a szén-dioxidot.

Ma már többszörösen bebizonyított tény, hogy a globális felmelegedést az ember okozza. Olyan mennyiségben juttatjuk a légkörbe az üvegházhatású gázokat, hogy azt már képtelen elnyelni a természet, így szép lassan felforraljuk magunkat, az élővilág jelentős százalékát pedig kipusztítjuk. Bár a klímaegyezmény segíthet lassítani ezt a folyamatot, a klímaváltozás megállítása csak akkor lehetséges, ha a kibocsátás drasztikus csökkentése mellett valahogy megpróbáljuk kivonni a légkörből az ott felgyülemlett szén-dioxidot. Az ausztrál Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet kutatói most ezen a téren érhettek el áttörést.

A kutatások többsége arra irányul, hogy a gázt folyékony halmazálapotúvá változtassák, majd valamilyen módszerrel azt a föld mélyébe fecskendezzék. Az ilyen technológia alapvető problémája – amellett, hogy kiszivároghat a talajból –, hogy rendkívül drága, ezért nagyon nehéz "ipari mennyiségben" alkalmazni. Márpedig ahhoz, hogy a légkört megtisztítsuk, éppen erre lenne szükség.

©

Az IFLScience beszámolója szerint az ausztrál kutatóknak sikerült egy olyan eljárást kifejleszteniük, ami nemcsak, hogy olcsó, de a szén-dioxidot képes újra szénné alakítani.

Az idő kerekét ugyan nem tudjuk visszaforgatni, de a szén-dioxid szénné alakítása, majd elhelyezése a földbe olyan, mintha az emissziós órát tekernénk vissza

– nyilatkozta Dr. Torben Daeneke, a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

A szén-dioxidot eddig csak rendkívül magas hőmérsékleten sikerült átalakítani a gáz halmazállapotról, ami életképtelenné tette a technológiát. A kutatóknak most folyékony fém segítségével sikerült mindezt megvalósítani szobahőmérsékleten, így megnyílt az esély arra is, hogy széles körben alkalmazható megoldást kapjunk.

[Három budapestnyi jéghegy szakad le az Antarktiszról]

A kutatók egy galliumból, indiumból, ónból és cériumból készült folyékony ötvözetet használtak, amit egy üvegcsőben tároltak, amin egy vezeték haladt át. Az üvegcsőben található levegőhöz vizet adtak, majd miután befecskendezték a szén-dioxidot, elektromos áramot kapcsoltak a vezetékre. Ennek eredményeként az ötvözet felületére szén rakódott le, amit utána el lehet távolítani, hogy a folyamat tovább folytatódjon. Mindez azt jelenti, hogy a kísérlet sikeres volt.

A kutatók szerint a jövőben még további vizsgálatokra lesz szükség, a jelek mindenesetre biztatóak. A megoldásra nagy szükség lenne, az ipari forradalom óta ugyanis mintegy 1300 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, ennek harmada 2000 óta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok