szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója egy privát WeChat-csoportban beszélt arról, hol tart a cég a saját operációs rendszerének fejlesztésével.

Vasárnap este derült ki, a Google gyakorlatilag lenullázza a Huaweit azzal, hogy elveszik tőle az Androidot. Nem sokkal később kiderült, nem minden készülékre lesz érvényes a tiltás, az amerikai kormányzat pedig kedden bejelentette, háromhónapnyi haladékot adott a Huaweinek.

Persze ez még nem jelenti azt, hogy akkor azonnal meg is oldódott a helyzet, hiszen senki sem tudja, mi lesz három hónap múlva. Az egyik forgatókönyv, hogy a szakítás végleges lesz, és nem használhatják tovább az Androidot. Richard Yu, a vállalat vezérigazgatója korábban úgy fogalmazott, ha az amerikai kormányzat ellehetetleníti az Android használatát, az

nem éri majd őket váratlanul, van B tervük, már elkészítették a saját operációs rendszerüket.

Most úgy tűnik, a rendszerrel valóban elkészültek, és leghamarabb ősszel már debütálhatna is. Erről maga Richard Yu beszélt egy privát WeChat-csoportban – számolt be róla az Engadget. A hírt a Huawei egyelőre nem erősítette meg, de a fenti előzményeket ismerve nagyjából egybevágnak a dolgok. Ebben az esetben ráadásul minden eddiginél sürgősebbé vált a rendszer indítása.

Mivel a Huawei továbbra is hozzáférhet az Android nyílt forráskódú projektjeihez, kérdés, hogy ezen alapszik-e az új OS. A szoftverkészítés ugyanakkor nem a Huawei erőssége, így kérdés, mennyire lesz használható a technológia, és mennyire felel majd meg a felhasználói igényeknek.

A Huawei-bojkottról szóló további cikkeinket itt érheti el.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, a Huawei telefonok sorsáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!