szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívül veszélyes sérülékenységet találtak a régebbi Windows-verziókban, ezért maga az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség kér mindenkit, frissítsenek a rendszerükön.

Komoly figyelmeztetést adott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) azoknak, akiknek a számítógépén a Windows egy korábbi – Windows 10 előtti – változata fut. A tájékoztatás szerint ezek a gépek potenciális célpontjai lehetnek a hackereknek, akik a Bluekeep nevű sérülékenységet használhatják ki.

A Bluekeep neve nemrég merült fel, ami kapcsán a szakemberek arra figyelmeztetnek, legalább olyan veszélyes és pusztító lehet, mint a 2017-es WannaCry fertőzés volt. Ezek szerint az olyan számítógépek, amelyek régebbi Windowst futtatnak – például Windows 7-et –, különösen nagy veszélynek vannak kitéve. A hiba a számítógép távoli elérését biztostó rendszerben van, amit a hackerek kiskapuként használhatnak a bejutáshoz.

[5x7 napnyi jó hírünk van, ha Windows 10-essel megy a gépe]

Az NSA éppen ezért arra kér mindenkit, akinek ilyen operációs rendszere van, hogy frissítse azt. A Microsoft még azt is megjegyezte, hogy a hibát kihasználó vírus emberi beavatkozás nélkül is képes terjedni, ezért rendkívül komoly károkat okozhat az egész világon.

A probléma az alábbi Windows-verziókban van:

  • Windows XP
  • Windows Server 2003
  • Windows Vista
  • Windows Server 2008
  • Windows 7
  • Windows Server 2008 R2

A Microsoft már kiadott egy javítócsomagot, de ettől függetlenül továbbra is több millió számítógép van veszélyben.

Ha máskor is szeretne értesülni a Windows hibáiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A britek beelőznek: ott már este tízkor zárniuk kell a kocsmáknak és éttermeknek

A britek beelőznek: ott már este tízkor zárniuk kell a kocsmáknak és éttermeknek

Kockázatos, ezért nem moshatnak fogat a gyerekek a pécsi óvodákban

Kockázatos, ezért nem moshatnak fogat a gyerekek a pécsi óvodákban

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát