szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid időn belül már a második floridai várost támadják meg a hackerek, akik ezútal is Bitcoinban követelték a váltságdíjat a számítógépek titkosításának feloldásáért.

Alig egy héttel ezelőtt döntött úgy a floridai Riviera Beach városa, hogy kifizeti a "váltságdíjat" azoknak a hackereknek, akik egy zsarolóvírus segítségével zárolták az önkormányzat számítógépeit. Akkor a támadók 65 Bitcoint, vagyis 600 ezer dollárt (kb. 172,3 millió forint) követeltek azért, hogy újra használni lehessen az eszközöket, és minden visszaálljon a normál kerékvágásba. Most kiderült, nem ők voltak az egyetlenek, akik fizettek a zsarolóknak.

A BBC szerint Lake City esetében a támadók 500 ezer dollárt, átszámítva mintegy 142,4 millió forintot kértek – amit meg is kaptak a városvezetéstől. Ezzel már 1,1 millió dollárra (kb. 314 millió forint) rúg az az összeg, amit amerikai városok az utóbbi időben váltságdíj gyanánt adtak át a bűnözőknek.

©

A városi informatikai hálózatért felelős IT-csapat azonnal leválasztotta a számítógépeket a rendszerről, amint érzékelték a behatolást, de ekkor már túl késő volt, így fontos állományokat zároltak a hackerek. A dolgozók nem fértek hozzá a levelezésükhöz, és a városi kifizetéseket nem tudták online elvégezni.

Végül a városi biztosító segítségével fizették ki a 42 Bitcoin jelentős részét, ám a maradékot, nagyjából 10 ezer dollárt már az adófizetők pénzéből kellett elvenni.

A zsarolóvírusokkal mostanában előszeretettel operálnak a kiberbűnözők. Az egyik alaszkai településen dolgozók például visszatértek a papíralapú adminisztrálásra, de történt már támadás Baltimore-ban, Atlantában, valamint Kaliforniában, Észak-Karolinában és Ohióban is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?