szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három hétig bírta a floridai Riviera Beach városa, hogy a számítógépes rendszerei nélkül kell működtetni a települést. A városi tanács most megszavazta, fizessék ki a támadóknak az általuk követelt 65 Bitcoint.

Közel 600 ezer dollár, vagyis átszámítva mintegy 172,3 millió forintnyi Bitcoint fizethet hamarosan a floridai Riviera Beach városa azoknak a hackereknek, akik néhány héttel ezelőtt ejtették túszul a város számítógépes rendszereit – számolt be róla a Palm Beach Post. A probléma három héttel ezelőtt kezdődött, amikor a helyi önkormányzat egy alkalmazottja megnyitott egy, a hackerek által küldött e-mailt.

Miután az önkormányzat számítógépes rendszeréből nem sikerült kiűzni a hackereket, a városi tanács rábolintott, hogy fizessék ki nekik a váltságdíjként követelt 65 Bitcoint. Az utóbbi hetekben ugyanis az alkalmazottak nem fértek hozzá a levelezésükhöz, a segélykérést fogadó diszpécserek nem tudtak bejelentkezni a számítógépeikbe, a beszállítókat pedig csekken tudták csak kifizetni.

Rose Anne Brown, a város szóvivője szerint bár nincs garancia arra, hogy a váltságdíj kifizetése után a hackerek valóban "visszaadják" a rendszereket, a biztonsági tanácsadók szerint jelen helyzetben ez az egyetlen olyan lépés, amiben bízhatnak.

A döntés előtt a városi tanács további 1 millió dollár (kb. 287 millió forint) elköltését hagyta jóvá, hogy új számítógépeket és eszközöket vásároljanak, valamint költsenek a rendszerek frissítésére is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe