szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy útépítés helyszínén vájtak maguknak költőhelyet a partifecskék, a beruházás tekintettel van a természetre.

Örömhírről számolt be a Magyar Madártani Egyesület a Facebookon: bár egy mernyeszentmiklósi útépítésnél veszélybe kerültek a partfalszakaszba vájt partifecskék fészkei, az építő megígérte, nem bolygatják a fészkeket, az elvonulásig nincs szükség munkálatokra.

A fecskék homokbányákban, építkezések során kialakított löszfalakban is megtelepszenek, de jellemzően víz közelében vájnak leszakadt partszakaszokba karmukkal és csőrükkel akár 1 méteres üreget is.

A többi madárral ellentétben nem szívesen használnak régi fészkeket, inkább újat építenek. Az 5-6 fehér tojásból álló fészekalj két hét alatt kikel, majd újabb három hét múlva már ki is repülnek a fiókák. A szülők ilyenkor rendszerint második költésbe kezdenek.

Szeptember végén a fecskék elindulnak a Szahara felé áttelelni, az egyéves kort 50 százalékuk sem éri meg.

A faj Magyarországon védett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!