szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ötlete 50 ezer dollárt ért a Google pályázatán.

Fionn Ferreira olaj és magnetitpor elegyítésével ferrofluidot állított elő, aminek segítségével kivonhatók a vízből az abba került mikroműanyag-részecskék. Az eljárás lényege, hogy kolloid a vízben összegyűjti a műanyagot, amely aztán a ferrofluidot polarizáló mágnes segítségével kiemelhető.

A fiatal ezer alkalommal végezte el a kísérletet különböző típusú mikroműanyagokkal különböző vízmintákból; módszere hatékonysága 87 százalékos volt. A legegyszerűbben a mosógépből származó vízből tudta eltávolítani a műanyagrészecskéket, a legnehezebben pedig a polipropilénből készült műanyaggal boldogult.

Ferreira, aki a saját szobájában végezte el a kísérleteket, azt reméli, hogy az ötletét továbbfejlesztve olyan megoldást tud kidolgozni, amely ipari méretekben is megoldást jelenthet a problémára, és megakadályozható lesz vele, hogy a mikroműanyagok a szennyvízzel együtt bejussanak a természetes vizekbe, és kárt tegyenek az élővilágukban.

A pályázatot, amelyen az ír tudóspalánta 50 ezer dollárt nyert, a Google Science Fair, ahová 13 és 18 év közötti fiatalok küldhetik be tudományos ötleteiket. A kezdeményezést a névadó techóriás mellett olyan szervezetek támogatják mint a Lego, a Virgin Galactic vagy a National Geographic.

(Forbes)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!