szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Amazon kapucsengője miatt már eddig sem lehettek túl nyugodtak a felhasználók, most azonban egy újabb adalék miatt aggódhatnak.

Az utóbbi időben több olyan hír is napvilágot látott az Amazon kapucsengőjét illetően, ami miatt nem lehetnek túlságosan nyugodtak sem a felhasználók, sem a jogvédő szervezetek. 2018 decemberében kiderült, arcfelismerő szoftverrel kötné össze a Ringet az Amazon, február végén pedig arról lehetett hallani, hogy az eddigi legsúlyosabb biztonsági rést találták meg az eszköznél. Most pedig egy újabb adalék borzolja a kedélyeket.

A Motherboard beszámolója szerint a kapucsengőt fejlesztő Ring divízió vezetői nemcsak együttműködnek az amerikai bűnüldöző szervekkel, de azt is megmutatják nekik, hogyan tudnak hozzáférni az információhoz. A Ring létrehozott egy Law Enforcement Neighborhood Portal nevű oldalt, amin keresztül az amerikai rendőrök láthatják, hogy pontosan hol használják az eszközöket. (Vagyis gyakorlatilag a felhasználók listáját láthatják.) Mindez jelentősen leegyszerűsíti a dolgukat, hogy megtalálják azokat a felhasználókat, akiktől "elkérhetik" a felvételeket. Bár a tulajdonosok ezt nem kötelesek átadni, a való életben azért nem biztos, hogy nagyon sokan fognak ellentmondani egy rendőrségi kérésnek.

©

A Motherboard által kapott levelekben a Ring azt részletezi, hogyan juthatnak hozzá a készülék felvételeihez, illetve egy sablont is küldtek az amerikai rendőröknek, ami alapján kikérhetik azokat a tulajdonosoktól.

A GovTech beszámolója szerint ugyanakkor ha valaki elutasítja a rendőrség kérését, a szerv még mindig hozzájuthat a felvételekhez, ha azokat az Amazontól kéri ki. Ha ez a kérés a felvételt követő 60 napon belül érkezik meg, a kiadásnak technikai akadálya sem lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát