szerző:
hvg.hu

Bár egyelőre még csak szabadalomról van szó, Amerika egyik legnagyobb jogvédő szervezete máris kiakadt azon a terven, amit az Amazon leányvállalata, a Ring készített el.

A szabadalmak kapcsán ritkán szoktak keményen felszólalni a különböző jogvédő szervezetek – lévén, hogy az csupán egy eszköz megvalósításának elméleti terveit jelenti –, az Amazon esetében azonban mégis így tett az Egyesült Államok egyik legendás jogvédő szervezete, az ACLU (American Civil Liberates Union). Az ACLU-nál az Amazon ajtócsengője verte ki a biztosítékot, pontosabban az, amire a jövőben képes lehet.

Az Amazon Ring egy kamerával felszerelt kapucsengő, aminek segítségével a házban lévők láthatják, hogy ki áll odakint az ajtóban. Ez alapvetően nem túl nagy újdonság, ma már rengeteg ilyet találni a piacon, csakhogy az Amazon egy kis extrával "csavarná" meg a szolgáltatást.

©

A tervek szerint egy arcfelismerő szoftver segítségével dolgozná fel a kamera által látott képet, amit egy adatbázissal kapcsolna össze. Egy olyan adatbázissal, amelyekben a "gyanús személyek" fotóit tárolják. Ha az algoritmus talál egyezért a kamera által látott kép és az adatbázis egy eleme között, akkor az illetőről adatokat mutatna a felhasználók számára (a rendőrségnek pedig riasztást küld). A kütyü használói pedig saját maguk is tölthetnének fel fotókat a rendszerbe olyanokról, akiket ők maguk "gyanúsnak" találnak.

A Ringnél egyébként már létezik egy hasonló rendszer alapja, amely segítségével a felhasználók egymás között oszthatják meg a bünözőkkel és a bűnügyekkel kapcsolatos információkat – számolt be róla a BGR. Az ehhez tartozó, Neighbors névre keresztelt alkalmazást még májusban tette közzé a Ring. Az Amazon nem kommentálta az esetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt