szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ethan Chappel a Perseidák meteorrajt akarta megfigyelni, amikor a kamerája rögzített egy különleges eseményt.

Ha valaki azt gondolná, hogy az amatőr csillagászok "hobbija" unalmas dolog, annak jelezzük: nincs igaza. Tökéletes példa erre a texasi Ethan Chappel, aki augusztus 7-én kapott lencsevégre egy igen különleges pillanatot: azt, ahogy

egy nagyobb darab égitest becsapódik a Jupiterbe.

Chappel a Persediák meteorrajt figyelte meg, a távcsöve és a kamerája azonban a Jupiter felé nézett. Amikor a számítógépén futó szoftver feldolgozta az adatokat, a program – ami a becsapódások okozta villanások detektálására is be volt állítva – azonnal bejelzett. Kiderült, sikerült egy fényes villanást lencsevégre kapnia a Jupiter egyenlítői övének déli részénél.

A becsapódás tényét Bob King csillagász is megerősítette, aki szerint a villanás nagyjából másfél másodpercig tartott.

Bár az esetet még további csillagászoknak is meg kellene erősíteniük, minden bizonnyal nem egy erős villámlásról volt szó. King szerint ugyanis a felvillanás pontosan úgy nézett ki, mint ahogyan egy meteor(it) becsapódásakor szokott. És bár maga a fény alapvetően kicsi volt, a Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, így igen nagynak kellett lenne a becsapódásnak is ahhoz, hogy ez így látszódjon.

Heidi Hammel, a James Webb Űrteleszkóp egyik tudósa szerint a mostani becsapódás valószínűleg nem hagy majd olyan nyomot maga után, mint a 25 évvel ezelőtti esemény. 1994-ben a Shoemaker–Levy 9 névre keresztelt üstökös csapódott a Jupiterbe, annak törmeléke pedig több napon át bombázta a bolygó felszínét.

Hammel szerint 2010-ben volt már egy hasonló eset, akkor egy 8-13 méter átmérőjű meteor ütközött a Jupiternek, a becsapódás ereje nagyjából 1 megatonnás lehet – írja a Gizmodo. (Összehasonlításként: a hirosimai atombomba 15 kilotonnás volt.) A szakember úgy látja, a mostani becsapódás is hasonló erejű lehetett.

[Ezt látta már? Különleges felvételt küldött a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról a Hubble]

Az egyébként egyáltalán nem ritka, hogy egy meteor csapódjon a Jupiterbe, nagyjából 2000-8000-szer több ilyen történik, mint a Föld esetében. A legtöbb azonban annyira kis méretű, hogy a Földről észre sem lehet venni, így a mostani kiemelkedik a "tömegből".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését