szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

74 év telt el azóta, hogy Hirosimára és Nagaszakira atombombát dobott az Egyesült Államok, és az erejük azóta csak pusztítóbb lett.

Augusztus 6-án lesz annak az (igen szomorú) évfordulója, hogy a világon először vetették be háború helyzetben az atombombát. Hirosimára délelőtt 8 óra 15 perckor dobták le a "Little Boy" nevű szerkezetet, ami végleg megváltoztatta a történelem és a második világháború még hátralévő részének menetét. Három nappal később, augusztus 9-én az Egyesült Államokra Nagaszakinál is ugyanígy "járt el".

[62 sosem látott, titkos videó került fel a YouTube-ra az USA kísérleti atomrobbantásairól]

Bár szerencsére azóta sem vetettek be egyetlen ilyen fegyvert sem háborús helyzetben, a nagyhatalmak gőzerővel dolgoztak az egyre pusztítóbb erejű atombombák fejlesztésén. Észak-Korea például egy olyan erős bombát robbantott még 2017 szeptemberében, hogy összeomlott miatta egy 2200 méteres hegy. De az Egyesült Államok sem tétlenkedett: a hirosimainál 1000x erősebb bomba robbantásáról készítettek videót. (Az Egyesült Államok kísérleteit egyébként ritka fotókon is végig lehet követni.)

A hirosimai atombomba felrobantásának évfordulója alkalmából a Statista készített egy egyszerű, ám igen látványos infografikát arról, hogy hogyan változott az atombombák erőssége 1945 óta.

Infographic: Nuclear weapons in 1945 and 2018 in comparison | Statista You will find more infographics at Statista

Reméljük, soha nem kerül sor arra, hogy ezeket bevessék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait