szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Addig mesterkedik, amíg a csiga megeteti magát egy madárral.

Rendkívüli stratégiával terjeszkedik egy laposféreg, amelyet legújabban Tajvanban figyelt meg egy természetjáró. Az élősködő madarak belébe vágyik, ugyanis ott szaporodik. Ahhoz, hogy eljusson oda, megváltoztatja a megtámadott csigák viselkedését, így éri el, hogy a madarak a csigával együtt őt is elfogyasszák.

A Leucochloridium nevű laposféreg petéi a madarak ürülékével kerülnek a csiga szervezetébe. Ott a parazita lárvává fejlődik, és kényelmesen elhelyezkedik a csiga szemnyúlványaiban és fejében. Az így megtámadott csiga magas és napfényes területekre igyekszik, ami neki ugyan nem áll érdekében, de a féregnek épp az a célja, hogy a csigát észrevegye és elfogyassza egy madár. Ennek érdekében a zombifikáció mellett még látványosan illegeti is magát: a szerencsétlenül járt puhatestű bőre alatt jól látható a csíkos féreg tánca.

A lárvák a madár bélrendszerében érik el kifejlett állapotukat, és ekkor petézni kezdenek. A peték a madár ürülékébe kerülnek, és kezdődik a körforgás elölről.

A Leucochloridium nem az egyetlen élősködő, amely manipulálja a gazdatest viselkedését: egyes gombafajok hangyákat támadnak meg, és késztetik őket különféle rendellenes cselekedetekre, amivel elősegítik saját szaporodásukat.

(IFLScience)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!