szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar fizetések helyzete gyakran téma a sajtóban, nem véletlen, hogy a kamuhírek készítői is ráugranak. Akik most olyan hazugságot gyártottak, hogy a fal adja a másikat.

A kamuhírek készítői valószínűleg tisztában vannak vele, hogyan lehet a legkönnyebben felhergelni a magyar internetezőket, és ezért adnak rendszerint Orbán Viktor miniszterelnök szájába mondatokat – amik persze soha nem hangzottak el.

Egy csak most terjedni kezdett bejegyzés szerint a kormányfő azért torpedózta meg az uniós minimálbér bevezetését, mert a magyarok így is eleget keresnek. A Facebookon terjedő, "Szó sem lehet Európai Uniós minimálbérről, a magyaroknak elég bőven a fizetésük" című hazugságot szerzői egy meg nem történt EP-meghallgatásra fűzték fel, ahol a magyar miniszterelnököt kérdezték a tagállamok vezetői. Az írás szerint Orbán azzal érvelt, hogy a magyar háztartások – a legújabb statisztikák szerint – 13 millió forint félretett pénzzel rendelkeznek, az itt élők elégedettek a fizetésükkel.

Az előfordulhat, hogy egy magyar munkavállaló valóban elégedett a fizetésével, az viszont nem igaz, hogy egy-egy magyar ennyi félretett pénzzel rendelkezne. Egy vidéki lakás persze érhet annyit, a cikk kitalálói azonban inkább készpénzről beszélnek, mintha nem értenék a vagyon és a megtakarítás szavakat. De az is lehet, hogy szándékosan mossák össze a kettőt. (A "középső magyar" háztartásnak egyébként nagyjából 12 millió forint a teljes vagyona, ez viszont nem kamu. Ahogy az sem, hogy a magyarok összvagyonának negyede 40 ezer ritka jómódú háztartásnál van.)

A kamuhír úgy végződik: mivel Orbán szerint ezek az számok "a gazdag nyugaton is megállják a helyüket", elutasítja az egységes, uniós minimálbért, hiszen azzal a magyarok csak rosszabbul járnának.

[Hajmeresztő állevél terjed ismét Orbánról és a nyugdíjakról]

Azt nem tudjuk, hányan kattintották le a csütörtök óta terjedő cikket, de az biztos, hogy minden kattintás profithoz juttatja a készítőit. Ahogy ugyanis a legtöbb ilyen oldal, ez is tele van reklámokkal.

Ha megnézné, melyik oldalak verik át rendszeresen, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt